sambung master sambil bekerja-mohon tips

View previous topic View next topic Go down

sambung master sambil bekerja-mohon tips

Post by shafinar on 2011-01-20, 18:46

pernah dengar..."yang di kejar tak dapat, yang di kendong berciciran.."
zaman sekarang pemilik ijazah sarjana muda dah bersepah tambah-tambah pula IPTS bercambah, asal ada duit boleh belajar...
quality become second after quantity...

yang bekerja sudah "selesa" dengan apa yang ada. namun sila fikir mengenai peningkatan kerjaya...umur masih muda rasa mahu ingin sambung belajar semula.

nak apply HLP belum layak lagi, baru dapat surat pengesahan pencen..hhehehhe

mohon tips siapa yang pernah belajar sambil bekerja..cabaran dan nasihat amat di alu-alukan.

shafinar

Posts : 85
Points : 98
Reputation : 0
Join date : 2011-01-08
Age : 33
Location : putrajaya

http://separuhdarilangitbiru.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: sambung master sambil bekerja-mohon tips

Post by KakiBongkar on 2011-01-20, 20:20

bagusnya nak sambung blajar...xde niat lagi dalam diri ini

KakiBongkar

Posts : 303
Points : 316
Reputation : 3
Join date : 2011-01-15

http://www.kakibongkar.com

Back to top Go down

Re: sambung master sambil bekerja-mohon tips

Post by shafinar on 2011-01-20, 20:26

KakiBongkar wrote:bagusnya nak sambung blajar...xde niat lagi dalam diri ini

zaman sekarang bukan macam dulu....nak gaji tinggi, nak naik pangkat cepat....harapkan pengalaman tapi ilmu tak bertambah tak guna....betul tak???

hehehheehh...kena ada niat..sementara masih muda..kalau dah tua lagi malas..


shafinar

Posts : 85
Points : 98
Reputation : 0
Join date : 2011-01-08
Age : 33
Location : putrajaya

http://separuhdarilangitbiru.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: sambung master sambil bekerja-mohon tips

Post by cikgu let's home tuition on 2011-01-20, 23:47

Alhamdulillah..bagus tu...insyaAllah boleh...bila dah mendaftar tu nanti dan sudah mula belajar sudah tentu boleh membahagikan masa dan kerja...cuba dahulu...

cikgu let's home tuition

Posts : 3
Points : 3
Reputation : 0
Join date : 2011-01-20

Back to top Go down

Re: sambung master sambil bekerja-mohon tips

Post by zulkbo on 2011-01-21, 02:02

isteri saya sedang sambung master di UIAM
sekarang..banyak pengorbanan yang perlu
antara kami berdua..jika beliau mengajar
di waktu pagi(guru jQaf) ,kelas master 2 hari seminggu
ambil kelas waktu petang sampai ke malam,4 petang-
9 malam.Jadi di sini peranan suami juga perlu
dan kami ada 3 cahaya mata..satu masih di
pusat asuhan,satu di pra dan satu di tingkatan4
Tanpa maid (memang beliau sendiri tak mahu)
bab urusan rumahtangga suami perlu tolong
begitu juga jaga anak-anak jadi kami kena bahagikan
masa..alhamdulillah setakat semester satu dah lepas
antara yang cemerlang semester itu..minat itu perlu
dan KERJASAMA pasangan anda..tapi memang tak mudah
itu sahaja..nanti ada masa kongsi pengalaman lagi..

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: sambung master sambil bekerja-mohon tips

Post by KakiBongkar on 2011-01-21, 02:08

shafinar wrote:
KakiBongkar wrote:bagusnya nak sambung blajar...xde niat lagi dalam diri ini

zaman sekarang bukan macam dulu....nak gaji tinggi, nak naik pangkat cepat....harapkan pengalaman tapi ilmu tak bertambah tak guna....betul tak???

hehehheehh...kena ada niat..sementara masih muda..kalau dah tua lagi malas..

keje mcm saya knakan pengalaman..huhuhu

KakiBongkar

Posts : 303
Points : 316
Reputation : 3
Join date : 2011-01-15

http://www.kakibongkar.com

Back to top Go down

Re: sambung master sambil bekerja-mohon tips

Post by wolverine89 on 2011-01-21, 07:38

di fakulti saya..
memnag sangat ramai yang sambung master sambil blaja..

mungkin saya pon akan buat begitu nanti..
setiap perkara yang delakukan perlulah ade pengorbanan..
memang perit sikit..
tapi klo orang laen buat.. kenapa kita x boleh..??
tu la prinsip saya..
sekadar beri pandangan ye..

_________________
Jom lawat blog ni-->>http://syafiqorangmelaka.blogspot.com/

lol!


wolverine89

Posts : 142
Points : 192
Reputation : 3
Join date : 2010-12-30
Age : 27
Location : Masjid tanah- melaka- bangi- ukm.

http://syafiqorangmelaka.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: sambung master sambil bekerja-mohon tips

Post by Achie on 2011-01-21, 09:46

shafinar wrote:pernah dengar..."yang di kejar tak dapat, yang di kendong berciciran.."
zaman sekarang pemilik ijazah sarjana muda dah bersepah tambah-tambah pula IPTS bercambah, asal ada duit boleh belajar...
quality become second after quantity...

yang bekerja sudah "selesa" dengan apa yang ada. namun sila fikir mengenai peningkatan kerjaya...umur masih muda rasa mahu ingin sambung belajar semula.

nak apply HLP belum layak lagi, baru dapat surat pengesahan pencen..hhehehhe

mohon tips siapa yang pernah belajar sambil bekerja..cabaran dan nasihat amat di alu-alukan.

pernah belajar sambil kerja dahulu,tapi kerja tak lama laaa..dalam 9-10 bulan macam tu la,..nasihat sy,kalau boleh tak payah laa kerja time study...kalo dah kerja,kerja laa smpai lebam..time stdy tu maintain untuk stdy je la...fokus k,takut menyesal dikemudian hari...kalau nak kerja juga,cari kerja yang mengikut shift punya,bolh kerja petang or malam,tapi memang penat giler laaa..kalau tak nak,kerja sabtu ahda je la,tapi income tak bnyak.....heeeee sekian lol!

Achie

Posts : 40
Points : 41
Reputation : 0
Join date : 2011-01-09
Age : 28
Location : Puchong

http://www.wooferstorm.com

Back to top Go down

Re: sambung master sambil bekerja-mohon tips

Post by wolverine89 on 2011-01-21, 09:55

kerja smbil blaja hanya jika ade banyak mase terluang..
subjek tak banyak..
yang penting jangan smpai effect pada pelajaran

_________________
Jom lawat blog ni-->>http://syafiqorangmelaka.blogspot.com/

lol!


wolverine89

Posts : 142
Points : 192
Reputation : 3
Join date : 2010-12-30
Age : 27
Location : Masjid tanah- melaka- bangi- ukm.

http://syafiqorangmelaka.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: sambung master sambil bekerja-mohon tips

Post by RedBoys on 2011-01-21, 21:09

bagus ada niat nak sambung belajar sambil bekerja. namun apa yang perlu diutamakan, bahagi masa dengan bijak. itu saja.

RedBoys

Posts : 170
Points : 170
Reputation : 0
Join date : 2011-01-19
Location : Kedah

http://www.redboys.info/

Back to top Go down

Re: sambung master sambil bekerja-mohon tips

Post by shafinar on 2011-01-22, 13:40

zulkbo wrote:isteri saya sedang sambung master di UIAM
sekarang..banyak pengorbanan yang perlu
antara kami berdua..jika beliau mengajar
di waktu pagi(guru jQaf) ,kelas master 2 hari seminggu
ambil kelas waktu petang sampai ke malam,4 petang-
9 malam.Jadi di sini peranan suami juga perlu
dan kami ada 3 cahaya mata..satu masih di
pusat asuhan,satu di pra dan satu di tingkatan4
Tanpa maid (memang beliau sendiri tak mahu)
bab urusan rumahtangga suami perlu tolong
begitu juga jaga anak-anak jadi kami kena bahagikan
masa..alhamdulillah setakat semester satu dah lepas
antara yang cemerlang semester itu..minat itu perlu
dan KERJASAMA pasangan anda..tapi memang tak mudah
itu sahaja..nanti ada masa kongsi pengalaman lagi..



terima kasih atas tips ini...betul tu....suami juga patut membantu dalam tolong menolong....

shafinar

Posts : 85
Points : 98
Reputation : 0
Join date : 2011-01-08
Age : 33
Location : putrajaya

http://separuhdarilangitbiru.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: sambung master sambil bekerja-mohon tips

Post by shafinar on 2011-01-22, 13:42

Achie wrote:
shafinar wrote:pernah dengar..."yang di kejar tak dapat, yang di kendong berciciran.."
zaman sekarang pemilik ijazah sarjana muda dah bersepah tambah-tambah pula IPTS bercambah, asal ada duit boleh belajar...
quality become second after quantity...

yang bekerja sudah "selesa" dengan apa yang ada. namun sila fikir mengenai peningkatan kerjaya...umur masih muda rasa mahu ingin sambung belajar semula.

nak apply HLP belum layak lagi, baru dapat surat pengesahan pencen..hhehehhe

mohon tips siapa yang pernah belajar sambil bekerja..cabaran dan nasihat amat di alu-alukan.

pernah belajar sambil kerja dahulu,tapi kerja tak lama laaa..dalam 9-10 bulan macam tu la,..nasihat sy,kalau boleh tak payah laa kerja time study...kalo dah kerja,kerja laa smpai lebam..time stdy tu maintain untuk stdy je la...fokus k,takut menyesal dikemudian hari...kalau nak kerja juga,cari kerja yang mengikut shift punya,bolh kerja petang or malam,tapi memang penat giler laaa..kalau tak nak,kerja sabtu ahda je la,tapi income tak bnyak.....heeeee sekian lol!




hehehhe...ambik part-time study....kena jugak sambung belajar, kenaikan pangkat sekarang utamakan yang ada master, PHD....masih ada 32 tahun nak pencen.....

shafinar

Posts : 85
Points : 98
Reputation : 0
Join date : 2011-01-08
Age : 33
Location : putrajaya

http://separuhdarilangitbiru.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: sambung master sambil bekerja-mohon tips

Post by Sponsored content Today at 07:58


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum