Ceritera Perkataan "Lalu"

View previous topic View next topic Go down

Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by al-lavendari on 2011-01-20, 06:50

Pada pagi minggu yang lalu, saya pergi berjogging macam selalu. Semasa balik, saya lalu dekat sebuah kedai Mamak. Bila terbau roti canai, perut saya terasa lapar selalu. Tapi bila tengok lalat banyak sangat, saya langsung tak lalu nak makan. Saya pun terus berlalu dari situ.

al-lavendari

Posts : 216
Points : 326
Reputation : 1
Join date : 2011-01-08
Location : Seremban

http://al-lavendari.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by zulkbo on 2011-01-20, 10:17

Pergi ke Selayang lalu di Gombak
Mulanya lalu dekat Setapak
Lalu tak makan sup otak
Tak lalu saya tengok pun tidak

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by tice.su on 2011-01-20, 11:55

lalu saya pengsan! hahaha!

_________________
Meh follow & jejak blog tice ek! ihiks ~>Bukan sekadar guru biasa

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by efa on 2011-01-20, 15:09

saya lalu saja disini
lalu saya teringin nak join
saya pun letak entry dan berlalu

efa

Posts : 54
Points : 60
Reputation : 3
Join date : 2011-01-19
Age : 33
Location : pjaya

http://armadalove-efa.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by wafiysuzly on 2011-01-20, 15:13

hari2 saya melalui lalulintas yang sibuk..sambil menunggu lalu lintas reda..saya nampak sebatang jalan..lalu saya melalui jalan pintas itu..saya melalui jalan pintas yang kurang dilalui orang untuk mempercepat perjalanan..lalu punya lalu..saya sampai ke rumah.. 16

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by al-lavendari on 2011-01-20, 22:36

efa wrote:saya lalu saja disini
lalu saya teringin nak join
saya pun letak entry dan berlalu

selalu-selalulah lalu kat sini nooo !

al-lavendari

Posts : 216
Points : 326
Reputation : 1
Join date : 2011-01-08
Location : Seremban

http://al-lavendari.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by zulkbo on 2011-01-20, 22:39

al-lavendari wrote:
efa wrote:saya lalu saja disini
lalu saya teringin nak join
saya pun letak entry dan berlalu

selalu-selalulah lalu kat sini nooo !

Sibuk Tuan..
ermmmm Very Happy
cuba sehabis baik
he he..


_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by al-lavendari on 2011-01-20, 22:40

Saya pun balik ke rumah melalui taman permainan. Setibanya di rumah lalu saya terus tengok tv untuk ikuti sambungan drama minggu lalu. Rupanya letrik tak ada, saya terus berlalulalu ke bilik tidur dan berbaring-baring. Oleh kerana badan terletih, saya lalu tertidur sambil diiringi lagu nyanyian Uji Rashid.

Ku Ingin Selalu Di Samping Mu
(Uji Rashid)

Setelah kau pergi ku selalu berduka
Tak pernah tenteram di jiwa
Setelah kau tiada hatiku gelisah
Tiada tempatku bermanja

Wahai kekasih
Tidakkah kau tahu
Ku ingin selalu di sampingmu
Setiap masa hatiku tak lupa
Ku harap kau begitu jua

Di angin nan lalu
Ku sampaikan pesan
Padamu hai idaman kalbu

Di burung nan terbang
Ku kirimkan berita
Ku selalu menanti kau tiba

al-lavendari

Posts : 216
Points : 326
Reputation : 1
Join date : 2011-01-08
Location : Seremban

http://al-lavendari.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by al-lavendari on 2011-01-20, 22:42

zulkbo wrote:
al-lavendari wrote:
efa wrote:saya lalu saja disini
lalu saya teringin nak join
saya pun letak entry dan berlalu

selalu-selalulah lalu kat sini nooo !

Sibuk Tuan..
ermmmm Very Happy
cuba sehabis baik
he he..


betul .. hari ini sibuk sikit dari biasa. pagi pergi memancing .. sekor haram tak dapat ! grrr

al-lavendari

Posts : 216
Points : 326
Reputation : 1
Join date : 2011-01-08
Location : Seremban

http://al-lavendari.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by iza82 on 2011-01-20, 23:11

Sebab tu tak dapat....dah HARAM...

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by wafiysuzly on 2011-01-21, 00:14

ikan tu lalu lalu tepi je..tak lalu nak makan umpan..hehe

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by zulkbo on 2011-01-21, 02:09

iza82 wrote:Sebab tu tak dapat....dah HARAM...

he he... clown

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by al-lavendari on 2011-01-21, 12:17

tice.su wrote:lalu saya pengsan! hahaha!

dah sedar lum ?

al-lavendari

Posts : 216
Points : 326
Reputation : 1
Join date : 2011-01-08
Location : Seremban

http://al-lavendari.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by al-lavendari on 2011-01-21, 15:11

wafiysuzly wrote:ikan tu lalu lalu tepi je..tak lalu nak makan umpan..hehe

rasa macam nak libas jer dengan batang pancing !

al-lavendari

Posts : 216
Points : 326
Reputation : 1
Join date : 2011-01-08
Location : Seremban

http://al-lavendari.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by iza82 on 2011-01-21, 16:33

Tak lalu nak makan ikan. Kalau ikan lalu pun, ikan tak makan umpan.
Napa ikan tak lalu nak makan umpan? Oleh kerana ikan tak makan umpan, ikan pun berlalu pergi..

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by wafiysuzly on 2011-01-21, 16:44

al-lavendari wrote:
wafiysuzly wrote:ikan tu lalu lalu tepi je..tak lalu nak makan umpan..hehe


rasa macam nak libas jer dengan batang pancing !
Laughing

lalu berlalulah ikan ikan tersebut melalui susur sungai dnegan gembira...lalu mereka tiba di rumah dengan selamat..

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by wafiysuzly on 2011-01-21, 16:47

iza82 wrote:Tak lalu nak makan ikan. Kalau ikan lalu pun, ikan tak makan umpan.
Napa ikan tak lalu nak makan umpan? Oleh kerana ikan tak makan umpan, ikan pun berlalu pergi..

ikan2 tu kak iza..tak lalu nak makan umpan sbb mereka lalu nak makan cikencop jek..hehe

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by iza82 on 2011-01-21, 16:57

wafiysuzly wrote:

ikan2 tu kak iza..tak lalu nak makan umpan sbb mereka lalu nak makan cikencop jek..hehe

Bagi ikan2 tu makan fish and chip dah la....

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by wafiysuzly on 2011-01-21, 17:02

lalu ke mreka makan sedare sndiri..??huhu

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by iza82 on 2011-01-21, 17:26

wafiysuzly wrote:lalu ke mreka makan sedare sndiri..??huhu

masa hidup pun boleh makan darah daging sendiri,
inikan pula bila dah arwah.

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by al-lavendari on 2011-01-22, 17:25

Bila terbangun baru terasa ingin sarapan. Dan macam selalu, saya juga kena makan ubat setiap pagi. Kalau tak lalu pun kena makan juga. Sebaik selesai, saya mendapat panggilan telefon untuk datang segera ke tempat kerja. Saya pun segera berlalu ke tempat kerja ..

Kesimpulannya: Memang kaya Bahasa Melayu kita. Perkataan lalu sahaja membawa bermacam-macam makna. Oleh itu gunakan Bahasa Melayu selalu. Orang yang jarang menggunakan Bahasa Melayu tidak akan terasa keindahan dan keunikannya.

al-lavendari

Posts : 216
Points : 326
Reputation : 1
Join date : 2011-01-08
Location : Seremban

http://al-lavendari.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by darjeelingSketch on 2011-01-22, 18:31

empat minggu lalu saya selalu on9 kat kopitiam sambil tengok orang lalu lalu .. orang tengok saya lalu saya tengok balik..sambil bukak blog lalu saya bukak berita lalu lintas jalan raya .. lalu seperti selalu selalu pelayan kopitiam bagi saya senyuman lalu saya pon senyum bali...dah rse lame kat kopitiam lalu saya pon rasa boring dan macam selalu saya pon balik umah dengan melalui trafik light 16

darjeelingSketch

Posts : 110
Points : 117
Reputation : 1
Join date : 2011-01-18
Age : 26
Location : Pahang tapi Dok Blajaq Perlis

http://aiskacangstilllove.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by shafinar on 2011-01-22, 20:33

sila lalu menggunakan laluan kanan dan kiri.
arahan ini kerana jalan bertentangan bakal dilalui oleh VVIP.
ini serius kerana VVIP ini terlalu istimewa.

shafinar

Posts : 85
Points : 98
Reputation : 0
Join date : 2011-01-08
Age : 33
Location : putrajaya

http://separuhdarilangitbiru.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by al-lavendari on 2011-01-22, 22:06

darjeelingSketch wrote:empat minggu lalu saya selalu on9 kat kopitiam sambil tengok orang lalu lalu .. orang tengok saya lalu saya tengok balik..sambil bukak blog lalu saya bukak berita lalu lintas jalan raya .. lalu seperti selalu selalu pelayan kopitiam bagi saya senyuman lalu saya pon senyum bali...dah rse lame kat kopitiam lalu saya pon rasa boring dan macam selalu saya pon balik umah dengan melalui trafik light 16

bagus betul .. orang boring keluar rumah. awak boring balik rumah.

al-lavendari

Posts : 216
Points : 326
Reputation : 1
Join date : 2011-01-08
Location : Seremban

http://al-lavendari.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by al-lavendari on 2011-01-22, 22:06

shafinar wrote:sila lalu menggunakan laluan kanan dan kiri.
arahan ini kerana jalan bertentangan bakal dilalui oleh VVIP.
ini serius kerana VVIP ini terlalu istimewa.

macam menyindir jer ! hehe

al-lavendari

Posts : 216
Points : 326
Reputation : 1
Join date : 2011-01-08
Location : Seremban

http://al-lavendari.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceritera Perkataan "Lalu"

Post by Sponsored content Today at 14:03


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum