Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

View previous topic View next topic Go down

Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by darjeelingSketch on 2011-01-20, 02:44

my mum says, "pekerjaan kita melambangkan siapa kita.. macam jadik Pendidik, selain mendidik org sebenarnya kita dekat dengan diri kita dgn mendidik diri kita dgn mengawal perasaan peribadi .. kalau doktor pulak, selain merawat org sakit..kita jugak merawat diri kita dari dalam dan kita dekat dengan satu lagi alam iaitu 'kematian'(utk org yg kita rawat)...setiap kerja ada kebaikan dan kelebihan utk kita & org sekeliling..even pengutip sampah pon ada faktor yang patut kita pandang tinggi...."


kepada sesapa yang OnTheWay @ memang da jadik cikgu @ penah la mengajar ke or nak kongsi pengalaman dan pendapat ke ape2 la tentang dunia PENDIDIK ni.. hehe cyclops

nak share apa yang best jadik cikgu, pengalaman pahit masam payau kelat and manis sepanjang jadik cikgu tak pon ape sikap cikgu kita yang paling disukai dan dibenci(er..jgn lebih2 dah la ye!) .. pirat



p/s:ekin nak jadik cikgu ni...hihi drunken another advice i accept

http://aiskacangstilllove.blogspot.com/

darjeelingSketch

Posts : 110
Points : 117
Reputation : 1
Join date : 2011-01-18
Age : 26
Location : Pahang tapi Dok Blajaq Perlis

http://aiskacangstilllove.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by KakiBongkar on 2011-01-20, 03:26

cikgu memulakan segalanya...

KakiBongkar

Posts : 303
Points : 316
Reputation : 3
Join date : 2011-01-15

http://www.kakibongkar.com

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by tice.su on 2011-01-20, 05:29

jd cikgu ni yg penting skali kene ikhlas Razz

_________________
Meh follow & jejak blog tice ek! ihiks ~>Bukan sekadar guru biasa

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by hafizaiman95 on 2011-01-20, 08:56

sy lom prnh jd chegu.. tp nk sgt jd ensyarah.. pendidik lah jugak tu kan??

hafizaiman95

Posts : 60
Points : 67
Reputation : 0
Join date : 2011-01-15
Age : 21
Location : Pasir Gudang

http://www.hafizaiman95.com

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by wafiysuzly on 2011-01-20, 10:58

hafizaiman95 wrote:sy lom prnh jd chegu.. tp nk sgt jd ensyarah.. pendidik lah jugak tu kan??

jd pensyarah bukan kne ade pgalaman jadi cikgu dulu ke?

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by nba-Nur on 2011-01-20, 11:28

Seorang pendidik kena ikhlas, banyak bersabar dan selalu berkorban masa, tenaga & wang ringgit.. Very Happy

nba-Nur

Posts : 78
Points : 78
Reputation : 0
Join date : 2011-01-15
Location : JB

http://cetusanrasa-nba.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by jabdul rashid on 2011-01-20, 11:39

hmmm dah 15 tahun mengajar nih..semua dah lalui pahit manis masan kelat ade belaka...

ikhlas dan bersabar dlm menangai masalah pelajar tu yg utama dlm mendidik pelajar nih... Very Happy

_________________
Meraban Tapi Berinformasi

blog AUC

jabdul rashid

Posts : 516
Points : 608
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Location : Kuantan

http://ucmitosboy.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by nba-Nur on 2011-01-20, 11:42

jabdul rashid wrote:hmmm dah 15 tahun mengajar nih..semua dah lalui pahit manis masan kelat ade belaka...

ikhlas dan bersabar dlm menangai masalah pelajar tu yg utama dlm mendidik pelajar nih... Very Happy

Betul tu, semakin lama mencurah bakti semakin banyak pengalaman yang kita dapat. Masalah utama sekarang ialah pelajar tidak minat untuk belajar.. No

nba-Nur

Posts : 78
Points : 78
Reputation : 0
Join date : 2011-01-15
Location : JB

http://cetusanrasa-nba.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by tice.su on 2011-01-20, 11:49

jabdul rashid wrote:hmmm dah 15 tahun mengajar nih..semua dah lalui pahit manis masan kelat ade belaka...

ikhlas dan bersabar dlm menangai masalah pelajar tu yg utama dlm mendidik pelajar nih... Very Happy


tp yg x sabar ni keje makin bertimbun diorg bg wpon bukan keje kita....huhuhu....

_________________
Meh follow & jejak blog tice ek! ihiks ~>Bukan sekadar guru biasa

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by hafizaiman95 on 2011-01-20, 12:43

wafiysuzly wrote:
hafizaiman95 wrote:sy lom prnh jd chegu.. tp nk sgt jd ensyarah.. pendidik lah jugak tu kan??

jd pensyarah bukan kne ade pgalaman jadi cikgu dulu ke?

mesti kena jd chegu dulu kot.. amik pengalaman.. tp xtaula...

hafizaiman95

Posts : 60
Points : 67
Reputation : 0
Join date : 2011-01-15
Age : 21
Location : Pasir Gudang

http://www.hafizaiman95.com

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by simplensempoi on 2011-01-20, 12:55

Hamba masih baru lagi dalam dunia sebagai pendidik....baru 11 tahun tapi kepuasan mendidik anak bangsa sendiri yang dari 0% hinggalah anak murid itu mendapat sesuatu untuk mereka meneruskan kehidupan samaada mereka menyambung pelajaran yg lebih tinggi mahupun bekerja..yang pasti puas mendidik mereka Smile

simplensempoi

Posts : 12
Points : 16
Reputation : 0
Join date : 2011-01-20

http://simplensempoi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by KakiBongkar on 2011-01-20, 13:53

simplensempoi wrote:Hamba masih baru lagi dalam dunia sebagai pendidik....baru 11 tahun tapi kepuasan mendidik anak bangsa sendiri yang dari 0% hinggalah anak murid itu mendapat sesuatu untuk mereka meneruskan kehidupan samaada mereka menyambung pelajaran yg lebih tinggi mahupun bekerja..yang pasti puas mendidik mereka Smile
sokong dengan kenyataan ni..xde benda lain lagi selain kepuasan diri dalm mendidik

KakiBongkar

Posts : 303
Points : 316
Reputation : 3
Join date : 2011-01-15

http://www.kakibongkar.com

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by tice.su on 2011-01-20, 14:23

simplensempoi wrote:Hamba masih baru lagi dalam dunia sebagai pendidik....baru 11 tahun tapi kepuasan mendidik anak bangsa sendiri yang dari 0% hinggalah anak murid itu mendapat sesuatu untuk mereka meneruskan kehidupan samaada mereka menyambung pelajaran yg lebih tinggi mahupun bekerja..yang pasti puas mendidik mereka Smile


yep! kepuasan mengajar tuh lebih dpt kita rasa dr mereka xtau apa2 hingga diorg dpt kejayaan dlm pelajaran! manisnya saat mereka kecapi kejayaan tuh Smile

_________________
Meh follow & jejak blog tice ek! ihiks ~>Bukan sekadar guru biasa

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by wafiysuzly on 2011-01-20, 14:57

sye juga bcita2 jadi pendidik!huhu..mcm mane nak mx borang maktab ek?ade sape2 leh tolong?

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by tice.su on 2011-01-20, 14:59

err...gi carik kat gugel la Razz

_________________
Meh follow & jejak blog tice ek! ihiks ~>Bukan sekadar guru biasa

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by wafiysuzly on 2011-01-20, 15:03

ohh..dah kuar ek tice?

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by darjeelingSketch on 2011-01-20, 16:00

wafiysuzly wrote:sye juga bcita2 jadi pendidik!huhu..mcm mane nak mx borang maktab ek?ade sape2 leh tolong?

er...g kat bsn & beli no.pin maktab...skarang dah bukak kot...sy da bli upu punya pin..hehe tak sabar nak jadik cikgu...

darjeelingSketch

Posts : 110
Points : 117
Reputation : 1
Join date : 2011-01-18
Age : 26
Location : Pahang tapi Dok Blajaq Perlis

http://aiskacangstilllove.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by wafiysuzly on 2011-01-20, 16:04

oh..mcam tu ke..thanx ekin sudi bkongsi maklumat! Smile

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by tice.su on 2011-01-20, 16:56

slalunya kalau keputusan SPM nak kuar ade borang IPG dibuka:)

_________________
Meh follow & jejak blog tice ek! ihiks ~>Bukan sekadar guru biasa

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by shafinar on 2011-01-20, 18:07

saya hormat semua guru-guru di Malaysia dan harapnya terus kekal ikhlas mendidik anak bangsa.

tanpa guru, saya tak akan berjaya menjadi seperti diri saya sekarang.

terima kasih cikgu...

ramai juga cikgu kat sini ....heheheh

shafinar

Posts : 85
Points : 98
Reputation : 0
Join date : 2011-01-08
Age : 33
Location : putrajaya

http://separuhdarilangitbiru.blogspot.com/

Back to top Go down

pendidik

Post by cikgu let's home tuition on 2011-01-20, 23:54

pendidik itu adalah pelita kepada sebuah kegelapan...seandainya pelajar nampak betapa pentingnya cahaya ilmu itu sudah pasti mereka akan sentiasa belajar untuk mengapai cita2...
Walaubagaimanapun pendidik itu manusia biasa walaupun berbelas tahun atau berpuluh tahun mengajar tapi masih ditakuk itu sahaja pemikiran dan tidak mahu menggangap mendidik adalah demi bangsa...sebab itu kita akan lihat anak2 murid tiada yang berjaya...sedih tu... Crying or Very sad jgn dikata pelajar malas atau pelajar lembab..siapa yang lembab? siapa yang tak pandai?
kalau guru itu seorang yang berkaliber sudah tentu pelajar2 menjadi bijak pandai...[quote]http://cikguletshometuition.wordpress.com/

cikgu let's home tuition

Posts : 3
Points : 3
Reputation : 0
Join date : 2011-01-20

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by wafiysuzly on 2011-01-21, 00:10

tice.su wrote:slalunya kalau keputusan SPM nak kuar ade borang IPG dibuka:)

thanx tice su.. Smile

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by tice.su on 2011-01-21, 00:24

shafinar wrote:saya hormat semua guru-guru di Malaysia dan harapnya terus kekal ikhlas mendidik anak bangsa.

tanpa guru, saya tak akan berjaya menjadi seperti diri saya sekarang.

terima kasih cikgu...

ramai juga cikgu kat sini ....heheheh


rasa terharu baca kata2 shafinar...huhu...

kebetulan je ramai cikgu2 kat sini....hehe!

_________________
Meh follow & jejak blog tice ek! ihiks ~>Bukan sekadar guru biasa

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by darjeelingSketch on 2011-01-21, 03:51

'bakal cikgu' pon ade..ehem padahal baru nak mohon...hekhekhek..

darjeelingSketch

Posts : 110
Points : 117
Reputation : 1
Join date : 2011-01-18
Age : 26
Location : Pahang tapi Dok Blajaq Perlis

http://aiskacangstilllove.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by wafiysuzly on 2011-01-21, 07:19

bakal pon bakal la..impian tu.. 10

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by RedBoys on 2011-01-21, 21:12

apa yang penting bila nak jadi cikgu/pendidik ni perlu banyak kesabaran. itu yang penting untuk mendidik anak bangsa yang semakin advanced ni. dan ikhlas mencurahkan ilmu kepada anak didik. hehe

RedBoys

Posts : 170
Points : 170
Reputation : 0
Join date : 2011-01-19
Location : Kedah

http://www.redboys.info/

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by darjeelingSketch on 2011-01-21, 21:32

wafiysuzly wrote:bakal pon bakal la..impian tu.. 10


heheh...ye betol2

darjeelingSketch

Posts : 110
Points : 117
Reputation : 1
Join date : 2011-01-18
Age : 26
Location : Pahang tapi Dok Blajaq Perlis

http://aiskacangstilllove.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by iza82 on 2011-01-21, 22:18

Kalau terlalu bergantung pada orang lain,
1 kerja pun tak jadi...
Borang dah isi dari tahun lepas lagi,
tapi tak berkesempatan nak hantar borang sampai la ke tahun ni.

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dunia Sebagai PENDIDIK - apa kata anda -

Post by Sponsored content Today at 04:09


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum