Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

View previous topic View next topic Go down

Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by cikmOt on 2011-01-19, 21:20

Jangankan lelaki biasa
Nabi pun terasa sunyi tanpa wanita
Tanpa mereka hati, fikiran dan perasaan lelaki akan resah
Masih mencari walaupun ada segalanya
Apa yang tidak ada dalam syurga

Namun…

Adam tetap rindukan Hawa
Pada wanitalah lelaki memanggil ibu,
isteri ataupun puteri
Dijadikan wanita itu dari tulang rusuk yang bengkok
Untuk diluruskan oleh lelaki

Tapi kalau sendiri tidak lurus
Mana mungkin kayu yang bengkok
Menghasilkan bayang-bayang yang lurus
Luruskan wanita dengan jalan yang ditunjukkan oleh Allah
Didiklah mereka dengan panduan dari-Nya
Janganlah cuba menjinakkan mereka dengan harta
Kerana nantinya mereka semakin liar

Jangan menghiburkan mereka dengan kecantikan
Nantinya mereka semakin menderita
Yang sementara itu tidak dapat menyelesaikan masalah
Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal
Disitu punca kekuatan dunia

AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Tebalkan dia dengan ilmu
Hati serapuh kaca
Kuatkanlah dengan iman
Perasaan selembut sutera
Hiasilah ia dengan akhlak
Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya
Mereka lihat nialaian dan keadilan Tuhan

Bisikkan ke telinga mereka
Bahawa kelembutan bukan satu kelemahan
Ia bukan dikriminasi Tuhan

Wanita yang lupa hakikat kejadiannya
Pastikan tidak terhibur dan tidak menghiburkan
Tanpa ilmu, iman dan akhlak mereka tidak akan lurus
Bahkan akan terus membengkok
Itulah akibatnya andai wanita tidak kenal Tuhannya

Apabila wanita derhaka
Dunia lelaki akan huru-hara

Lelaki pula janganlah mengharap ketaatan
Tapi binalah kepimpinan
Pastikan sebelum memimpin wanita menuju Illahi
Pimpinlah dirinya sendiri kepada-Nya
Jinakkanlah diri kepada Allah
Nescaya akan jinaklah segala-galanya dibawah pimpinanmu

“JANGANLAH MENGHARAP ISTERIMU SEMULIA FATIMAH AZ-ZAHARA
ANDAI PERIBADIMU TIDAK SEHEBAT SAIDINA ALI KARAM ALLAH WAJHAH…”

^_^

aku suka puisi kat atas ni...part paling best yang bawah sekali...
sekadar peringatan buat aku, dan semua....

cikmOt

Posts : 821
Points : 825
Reputation : 2
Join date : 2011-01-14
Age : 35
Location : Putrajaya

http://h-n-i.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by cikmOt on 2011-01-19, 22:16

“JANGANLAH MENGHARAP ISTERIMU SEMULIA FATIMAH AZ-ZAHARA
ANDAI PERIBADIMU TIDAK SEHEBAT SAIDINA ALI KARAM ALLAH WAJHAH…”

betul kan???

cikmOt

Posts : 821
Points : 825
Reputation : 2
Join date : 2011-01-14
Age : 35
Location : Putrajaya

http://h-n-i.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by dielala on 2011-01-19, 22:49

cikmOt wrote:“JANGANLAH MENGHARAP ISTERIMU SEMULIA FATIMAH AZ-ZAHARA
ANDAI PERIBADIMU TIDAK SEHEBAT SAIDINA ALI KARAM ALLAH WAJHAH…”

betul kan???

btol2 Very Happy

dielala

Posts : 29
Points : 37
Reputation : 0
Join date : 2011-01-09
Age : 25
Location : melaka

http://diela-ke-ai.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by wafiysuzly on 2011-01-19, 22:50

kite adam n hawa..sama2 muhasabah..

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by jabdul rashid on 2011-01-19, 22:50

sebab tu perlukan lelaki utk membimbing mereka ke jalan yg diredai Allah

_________________
Meraban Tapi Berinformasi

blog AUC

jabdul rashid

Posts : 516
Points : 608
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Location : Kuantan

http://ucmitosboy.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by wafiysuzly on 2011-01-19, 22:52

jabdul rashid wrote:sebab tu perlukan lelaki utk membimbing mereka ke jalan yg diredai Allah

setuju sangat..yang lelaki..bersiap sedia..

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by jabdul rashid on 2011-01-19, 22:54

ni kang lelaki tu yg ajak buat durjana...wahai wanita kalau ade lelaki camtu..tinggal kan aje lah...nanti musnah masa depan

_________________
Meraban Tapi Berinformasi

blog AUC

jabdul rashid

Posts : 516
Points : 608
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Location : Kuantan

http://ucmitosboy.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by wafiysuzly on 2011-01-19, 23:23

lelaki yang baik..untuk prempuan yang baik..llaki yg jahat untuk..perempuan yg jahat..ye x?lau si pmpuan stuju ikut laki durjana tuh..maknenye mmang ditakdirkan bgitu la kot...ke idak?

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by zulkbo on 2011-01-20, 01:42

salam..
ermmm..insaf jap..
nak cari isteri2 ku
Razz

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by KakiBongkar on 2011-01-20, 01:53

insaf

KakiBongkar

Posts : 303
Points : 316
Reputation : 3
Join date : 2011-01-15

http://www.kakibongkar.com

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by wafiysuzly on 2011-01-20, 11:08

zulkbo wrote:salam..
ermmm..insaf jap..
nak cari isteri2 ku
Razz

wahh..banyk isteri nmpaknyee... Razz

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by shafinar on 2011-01-20, 18:39

betul, even my top boss selalu advise, ingat orang perempuan, even though u pangkat besar, kita sebagai perempuan tetap ada kelemahan. certain thing, let men handle it..n i agreed 100% with my lady boss.

shafinar

Posts : 85
Points : 98
Reputation : 0
Join date : 2011-01-08
Age : 33
Location : putrajaya

http://separuhdarilangitbiru.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by cikmOt on 2011-01-20, 20:20

tapi ingat bila wanita derhaka dunia lelaki akan jadi huru hara...

cikmOt

Posts : 821
Points : 825
Reputation : 2
Join date : 2011-01-14
Age : 35
Location : Putrajaya

http://h-n-i.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by akuanakpahang on 2011-01-20, 20:43

cikmOt wrote:tapi ingat bila wanita derhaka dunia lelaki akan jadi huru hara...

Sudah tak cium bau syurga Sad moral jangan derhake Very Happy

akuanakpahang

Posts : 232
Points : 303
Reputation : 5
Join date : 2011-01-07
Location : Bandar Jerantut

http://akuanakpahang.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by shafinar on 2011-01-20, 20:49

akuanakpahang wrote:
cikmOt wrote:tapi ingat bila wanita derhaka dunia lelaki akan jadi huru hara...

Sudah tak cium bau syurga Sad moral jangan derhake Very Happy


renungan pada diri dan semua....

shafinar

Posts : 85
Points : 98
Reputation : 0
Join date : 2011-01-08
Age : 33
Location : putrajaya

http://separuhdarilangitbiru.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by cikmOt on 2011-01-20, 20:50

akuanakpahang wrote:
cikmOt wrote:tapi ingat bila wanita derhaka dunia lelaki akan jadi huru hara...

Sudah tak cium bau syurga Sad moral jangan derhake Very Happy

betul tu...saya harap saya tidak tergolong dengannya

cikmOt

Posts : 821
Points : 825
Reputation : 2
Join date : 2011-01-14
Age : 35
Location : Putrajaya

http://h-n-i.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by iza82 on 2011-01-20, 22:35

Kadang2 beremosi, tak tahan geram dan melawan tp nasib baik segera suami ingatkan...

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by mojakoko on 2011-01-20, 22:38

woah...cantik ayat nie..... 07

mojakoko

Posts : 252
Points : 296
Reputation : 4
Join date : 2011-01-12
Age : 26
Location : penang

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by cikmOt on 2011-01-20, 22:42

mojakoko wrote:woah...cantik ayat nie..... 07

ayat mana satu???

cikmOt

Posts : 821
Points : 825
Reputation : 2
Join date : 2011-01-14
Age : 35
Location : Putrajaya

http://h-n-i.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by mojakoko on 2011-01-20, 22:45

cikmOt wrote:
mojakoko wrote:woah...cantik ayat nie..... 07

ayat mana satu???

smua ayat yang mempunyai makna tersirat... Smile

mojakoko

Posts : 252
Points : 296
Reputation : 4
Join date : 2011-01-12
Age : 26
Location : penang

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by RedBoys on 2011-01-21, 21:41

suka puisi kat atas ni. dan part paling akhir. sangat mendalam maksudnya. juga qoute last sekali tu. huhu. tq for sharing

RedBoys

Posts : 170
Points : 170
Reputation : 0
Join date : 2011-01-19
Location : Kedah

http://www.redboys.info/

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by cikmOt on 2011-01-21, 21:54

RedBoys wrote:suka puisi kat atas ni. dan part paling akhir. sangat mendalam maksudnya. juga qoute last sekali tu. huhu. tq for sharing

sama sama...maksud yang mendalam kan...saya suka puisi ni sejak ianya femes kat itm dulu...

cikmOt

Posts : 821
Points : 825
Reputation : 2
Join date : 2011-01-14
Age : 35
Location : Putrajaya

http://h-n-i.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by Mata Hati on 2011-01-21, 21:58

sesungguhnya puisi itu sangat mendalam maknanya...
siyes ku kurang mengerti maksud tersirat kerana ku ni bendul sikit orangnya.. 05

Mata Hati

Posts : 4
Points : 4
Reputation : 0
Join date : 2011-01-21
Age : 34

http://fiverul.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by cikmOt on 2011-01-21, 22:04

Mata Hati wrote:sesungguhnya puisi itu sangat mendalam maknanya...
siyes ku kurang mengerti maksud tersirat kerana ku ni bendul sikit orangnya.. 05

fairul, mekasih sebab join sini...takpelah tak paham sekarang...
sok2 bila baca banyak kali akan faham la tuu...welkam welkam...

cikmOt

Posts : 821
Points : 825
Reputation : 2
Join date : 2011-01-14
Age : 35
Location : Putrajaya

http://h-n-i.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sila Baca: WANITA AKAL SENIPIS RAMBUTNYA

Post by Sponsored content Today at 12:40


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum