Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

View previous topic View next topic Go down

Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by deella mozas on 2011-01-17, 18:34

Bila cinta dikianati menyebabkan hidup ini tidak bermakna lagi.. Segala sumpah setia yang dijanjikan semasa bercinta dulu.. Punah dek kecurangan si dia.. Jangan bimbang. Kumbang bukan seekor.. Banyak lagi kumbang-kumbang menanti dan lebih bagus dari kumbang jahat tu.. Heheheh~ Bagaimana hendak lupakan si dia yang curang tu..?? Senang aje.. Just follow je tips yang saya bagi.. Cewah macam doktor cintalah pulak.. Anyway, jom baca tips di bawah ini...::::

tipsnya...................:::

1 banyak-banyaklah berdoa supaya korang dapat lupakan si dia.. Jangan lupa juga berdoa untuk mendapat jodoh yang lebih baik dari orang itu.. Mungkin perpisahan ini ada hikmahnya.. Si dia yang korang puji tidak sesuai dengan diri korang.. Selain itu, mungkin Allah hendak menegur korang yang selama ini sering melakukan maksiat. Yelah sepanjang bercinta mana korang ingat haram ker halal? Muanasabahlah kawan oi... Jangan lupa jugak.. Banyakkan buat solat hajat.. Supaya dapat jodoh yang baik. Boleh membimbing diri korang di dunia dan akhirat.. Itu yang penting tu...

2 Banyakkan melakukan aktiviti bersama keluarga dan kawan-kawan. Dulu semasa bercinta punyalah rak mana ada masa korang dengan family. 24 jam asyik berkepit je dengan boyfriends.. Sekarang bile dah berpisah apa kata korang tumpukan kepada keluarga.. Banyak faedah bila korang bersama keluarga. Sebagai contoh hubungan keluarga yang dulu renggang. Apabila bersama hubungan silaturrahim bertambah erat.. Kalau dengan kawan-kawan pun sama.. Tetapi carilah kawan-kawan yang memahami jiwa sanubari korang.. Key wordnya yang suka duka akan bersama korang..

3 Kalau korang punya tahap frust tu tinggi sangat. Apa kata berjumpalah dengan pakar kaunseling yang bertauliah.. Biasanya kaunseling ini tahu bagaimana hendak mengatasi masalah yang korang hadapi.. Diaorangkan dah belajar psikologi manusia. Kalau tidak bagaimana dapat Degree.. Betul tak? Selain itu, kadang-kala korang memerlukan teman sebagai tempat luahan hati korangkan.. Tapi saya sarankan biarlah tempat luahan korang itu kawan perempuan yang boleh simpan rahsia korang.. Kadang-kala kawan perempuan ini lebih memahami perasaan berbanding kawan lelaki.

4 Jangan sesekali korang mempuyai perasaan dendam dan hendak membalas perbuatan si dia. Biarlah dia dengan dunia dia.. Kalau boleh buanglah segala memori korang itu.. Kalau disimpan takut perasaan benci korang kepada si dia semakin menjadi-jadi.. Kalau boleh kita maaf jelah perbuatan dia itu.. Kalau nabi pun boleh maafkan umatnya.. Apatah lagi kita manusia yang sering melakukan dosa dan alpa.

5 Anggap jelah perpisahan ini mempunyai hikmah disebaliknya dan menjadikan diri korang seorang manusia yang matang.. Ambil pengajaran daripada perpisahan ini.. Selain itu, berhati-hatilah dalam memilih pasangan hidup.. Ingat tu!

6 Bagaimana kalau si dia si dia sudah insaf dan hendak kembali dalam hidup kita? Kalau situasi korang macam tu saya sarankan tidak perlulah menjalinkan hubungan kembali.. Orang kata bila seseorang itu mula curang mungkin dia akan curang dengan kita lagi.. Tetapi terpulang kat koranglah..!! Yelah bila cinta masih lagi ada especially cinta itu merupakan cinta pertama menyebabkan kita memaafkan si dia itu dan kembali menjalinkan hubungan cinta.. Kalau macam tu saya sarankan korang berkawan jelah dulu.. Tengok sejauh mana cinta dia kat korang...Dalam masa berkawan tu korang test la si dia.. Nak menguji cinta dia kat korang.. Kalau jeles tahapnya tinggi.. Kompem dia masih sayangkan korang.. Tapi awas jugak kalau cemburu dia kuat sangat. Takut jugak nanti dia jadi king control pulak.. Pandai-pandailah korang handle situasi ini..


Last edited by Nescafe ais on 2011-01-17, 18:40; edited 1 time in total (Reason for editing : edit tulisan topic)

deella mozas

Posts : 10
Points : 31
Reputation : 1
Join date : 2011-01-10
Age : 27
Location : teluk intan

http://www.myceriterastory.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by akuanakpahang on 2011-01-17, 19:11

Insyallah kalau kita bercinta semula nanti kita ambit tips awak nie hehehe Smile
Terima kasih kongsi info yang baik TQ Razz

akuanakpahang

Posts : 232
Points : 303
Reputation : 5
Join date : 2011-01-07
Location : Bandar Jerantut

http://akuanakpahang.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by zulkbo on 2011-01-17, 19:24

alahai frustnya hari nih...

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by iza82 on 2011-01-17, 21:25

Belum pernah merasa frust bercinta sbb dulu tak pernah bercinta....

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by akuanakpahang on 2011-01-17, 22:33

iza82 wrote:Belum pernah merasa frust bercinta sbb dulu tak pernah bercinta....

kita pernah merasa mmg pedih huhuhu bounce

akuanakpahang

Posts : 232
Points : 303
Reputation : 5
Join date : 2011-01-07
Location : Bandar Jerantut

http://akuanakpahang.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by iza82 on 2011-01-17, 22:38

akuanakpahang wrote:
iza82 wrote:Belum pernah merasa frust bercinta sbb dulu tak pernah bercinta....

kita pernah merasa mmg pedih huhuhu bounce

Ya ka?
adakah rasa hidup seperti sudah berakhir?

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by mojakoko on 2011-01-17, 22:55

memang perit but buat kiter lbey tabah n strong....not easily trust men.... Smile

mojakoko

Posts : 252
Points : 296
Reputation : 4
Join date : 2011-01-12
Age : 26
Location : penang

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by zulkbo on 2011-01-17, 23:13

saya biasa di kecewakan
dan pernah mengecewakan
seseorang(lebih 1 kut..?)..tapi
alhamdulillah..masing2 dah bahagia
sekarang... Rolling Eyes

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by mojakoko on 2011-01-17, 23:38

zulkbo wrote:saya biasa di kecewakan
dan pernah mengecewakan
seseorang(lebih 1 kut..?)..tapi
alhamdulillah..masing2 dah bahagia
sekarang... Rolling Eyes

mengecewakan bagaimanakah itu??
bagaimana konsepnya?? scratch

mojakoko

Posts : 252
Points : 296
Reputation : 4
Join date : 2011-01-12
Age : 26
Location : penang

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by zulkbo on 2011-01-17, 23:40

mojakoko wrote:
zulkbo wrote:saya biasa di kecewakan
dan pernah mengecewakan
seseorang(lebih 1 kut..?)..tapi
alhamdulillah..masing2 dah bahagia
sekarang... Rolling Eyes

mengecewakan bagaimanakah itu??
bagaimana konsepnya?? scratch

mainan hati sahaja..
jangan ingat lain..
saya lelaki beriman
insyaallah...



**cewaaaahhhhhhhh clown

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by tice.su on 2011-01-18, 00:02

zulkbo wrote:
mojakoko wrote:
zulkbo wrote:saya biasa di kecewakan
dan pernah mengecewakan
seseorang(lebih 1 kut..?)..tapi
alhamdulillah..masing2 dah bahagia
sekarang... Rolling Eyes

mengecewakan bagaimanakah itu??
bagaimana konsepnya?? scratch

mainan hati sahaja..
jangan ingat lain..
saya lelaki beriman
insyaallah...



**cewaaaahhhhhhhh clown

hehehehehe...alhamdulillah

_________________
Meh follow & jejak blog tice ek! ihiks ~>Bukan sekadar guru biasa

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by jabdul rashid on 2011-01-18, 00:41

bercinta jgn lama2..terus kawin...janji bahagia Very Happy

_________________
Meraban Tapi Berinformasi

blog AUC

jabdul rashid

Posts : 516
Points : 608
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Location : Kuantan

http://ucmitosboy.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by zulkbo on 2011-01-18, 00:51

jabdul rashid wrote:bercinta jgn lama2..terus kawin...janji bahagia Very Happy

setuju amat..
koi dulu dari
berkawan sampai
nikah tak sampai
6 bulan.. Very Happy

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by jabdul rashid on 2011-01-18, 01:01

kita serupa...kita serupa

hadir mu utk mengubat luka.....lagu dari headwind Very Happy

_________________
Meraban Tapi Berinformasi

blog AUC

jabdul rashid

Posts : 516
Points : 608
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Location : Kuantan

http://ucmitosboy.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by KakiBongkar on 2011-01-18, 02:15

hanya satu

KakiBongkar

Posts : 303
Points : 316
Reputation : 3
Join date : 2011-01-15

http://www.kakibongkar.com

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by amirhakim on 2011-01-18, 02:42

jemput ke blog saya.. mencari redha ALLAH Arrow
http://amerhakim.blogspot.com/?

amirhakim

Posts : 10
Points : 14
Reputation : 0
Join date : 2011-01-18
Age : 25
Location : kuala terengganu

http://amerhakim.blogspot.com/?

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-18, 08:21

takmo frust lagi dah Rolling Eyes

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by cikmOt on 2011-01-18, 09:03

sedih la plak...

cikmOt

Posts : 821
Points : 825
Reputation : 2
Join date : 2011-01-14
Age : 35
Location : Putrajaya

http://h-n-i.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by pwincess lovey dovey on 2011-01-18, 09:37

tip yang berguna..

pwincess lovey dovey

Posts : 100
Points : 159
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 25
Location : jaybee

http://www.pwincessloveydovey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by pwincess lovey dovey on 2011-01-18, 09:46

tip yang berguna..

pwincess lovey dovey

Posts : 100
Points : 159
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 25
Location : jaybee

http://www.pwincessloveydovey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Frust bercinta.. Dont worry la.. Just follow my tips

Post by Sponsored content Today at 07:59


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum