Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

View previous topic View next topic Go down

Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by deella mozas on 2011-01-17, 18:32

Jangan marah kalau saya katakan majoriti masyarakat di Malaysia tidak suka membaca buku. Especially buku-buku yang tebal-tebal.. Kebanyakkan diaorang akan cakap BUSYLAH,....BORING BACA BUKU TEBAL-TEBAL....SAYA MEMANG TIDAK SUKA MEMBACA DARI KECIL!!!


Semua itu hanya alasan sahaja. Tahukah kita sesebuah negara yang maju disebabkan rakyatnya berilmu dan suka membaca.. Sebagai contoh masyarakat Eropah.. Masyarakat Eropah sangat suka membaca dan sentiasa membawa buku dimana-mana sahaja. Berbanding negara kita yang hanya berminat membaca surat khabar dan merasakan sudah cukup hanya membaca surat khabar...Argggggggg!!!

Sikap sebegini kita harus buang dan mulalah pupuk minat membaca kerana amalan ini banyak faedah bagi kita dan kehidupan kita nanti...Ayuh jangan buang masa lagi.. Moh kita ikut tips ini.......................................::::::

1... Pertama sekali kita kenalah tetapkan nawaitu untuk minat membaca kerana segala amalan yang kita lakukan bermula dengan niat.. Jangan lupa tu.

2...kalau sesiapa yang tidak pernah membaca dalam hidupnya saya sarankan bermula dengan buku-buku yang ringan-ringan sahaja. Contohnya seperti majalah-majalah yang memberi info kepada kita.. Lebih santaikan...

3... Anda juga boleh membaca blog-blog di internet. Sekarang ini banyak blog-blog yang mempaparkan tentang inf0-info terkini.. Tapi jangan pula baca benda-benda yang mengarut.. Buang masa kome je..

4...Anda juga b0leh membeli buku-buku atau novel-novel yang boleh menarik minat anda membaca. Contohnya kalau anda minat dunia halus-halus ni.. Bolehlah beli novel hantu.. Kalau anda seorang Mat atau Minah jiwang.. Belilah novel-novel cinta.. Mana le tau satu hari nanti anda boleh jadi novelist pulak..Kan2x

5.... Jangan beri alasan malas dan sebagainya. kalau anda hendak tahu kebanyakkan orang-orang Er0pah ini kat t0ilet pun membaca..Tapi kalau betullah anda ini memang jenis busy je 24 jam.. Saya sarankan sebelum tidur cuba baca buku.. Ambil masa 15 minit untuk membaca.. Sekurang-kurangnya anda latih diri untuk membaca.. Selain itu, kalau-kalau tengah tunggu meting ker? client ker? Anda cuba isi masa dengan membaca.

6...Apa kata hujung minggu ini anda luangkan masa di library.. Ambil masa selama 2 jam untuk membaca buku.. Selepas itu bolehlah anda teruskan aktiviti anda seterusnya.. Aktiviti-aktivit yang biasa anda lakukan pada hujung minggu.. Bolehkan ubah sikap jadual harian anda pada hujung minggu.

7... Agak susah juga hendak start membaca buku ini.. Terutamanya buku-buku tebal.. Saya sarankan anda mulalah dengan membaca secara perlahan-lahan.. Ambil masa 1 jam sehari.. Selepas itu, 3 jam sehari dan seterusnya.. Kaedah ini saya amalkan mula-mula saya membaca buku.. Cubalah..

Finally, I h0pe tips-tips ini membolehkan anda minat membaca buku.. Tidak kiralah jenis buku anda baca.. Tapi jangan buku-buku yang bukan-bukanlah.. Membaca buku amat berfaedah kepada diri kita.. Ianya membolehkan diri kita berfikir dan menjadi seorang yang matang..............""""""""""""".....................


Last edited by Nescafe ais on 2011-01-17, 18:42; edited 2 times in total (Reason for editing : edit tulisan topic)

deella mozas

Posts : 10
Points : 31
Reputation : 1
Join date : 2011-01-10
Age : 27
Location : teluk intan

http://www.myceriterastory.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by zulkbo on 2011-01-17, 18:51

Nice tips..nanti saya
praktiskan..ermm yang mana satu
empunya diri ni..satu nama dua orang
sahabat baik betul Very Happy

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by akuanakpahang on 2011-01-17, 18:55

Saya kalau byk membaca mata mula berair pas tu nak pejam aje huhuhu Sad

akuanakpahang

Posts : 232
Points : 303
Reputation : 5
Join date : 2011-01-07
Location : Bandar Jerantut

http://akuanakpahang.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by jabdul rashid on 2011-01-17, 18:58

akuanakpahang wrote:Saya kalau byk membaca mata mula berair pas tu nak pejam aje huhuhu Sad
huh terer deme sambung membaca dalam mimpi tu... Very Happy

_________________
Meraban Tapi Berinformasi

blog AUC

jabdul rashid

Posts : 516
Points : 608
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Location : Kuantan

http://ucmitosboy.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by zulkbo on 2011-01-17, 19:00

baca buku novel remaja tahan lagi
tapi bila baca buku agama..cepat
je koi ni Yassin drunken Sleep


**orang tua kabor iblis banyak dalam
badan..betul ke?

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by akuanakpahang on 2011-01-17, 19:04

zulkbo wrote:baca buku novel remaja tahan lagi
tapi bila baca buku agama..cepat
je koi ni Yassin drunken Sleep


**orang tua kabor iblis banyak dalam
badan..betul ke?

Harus le zul pembawakan umo gamaknya huhuhu Razz

akuanakpahang

Posts : 232
Points : 303
Reputation : 5
Join date : 2011-01-07
Location : Bandar Jerantut

http://akuanakpahang.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by iza82 on 2011-01-17, 21:23

Saya kalau baca majalah ok je tapi kalau payah nak tidur, mujarab kalau baca buku sejarah...

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by mazin on 2011-01-17, 21:41

saya suka membaca. he he. tapi tak suka separuh-separuh. kalau satu buku saya suka baca hari cuti untuk habiskan terus... sekarang port saya untuk cari buku di Amcorp Mall PJ setiap Ahad. ada satu brader jual buku2 sastera melayu lama. best.
t
api bagi saya baca blog pun satu alternatif membaca yang baik.. banyak ilmu yang kita dapat..

apa2 pun tips kat atas memang terbaik.

mazin

Posts : 45
Points : 52
Reputation : 1
Join date : 2011-01-12
Age : 36
Location : petaling jaya

http://inimazin.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by tice.su on 2011-01-17, 23:51

membaca mmg sgt2 penting...xkira kite keje ape...

_________________
Meh follow & jejak blog tice ek! ihiks ~>Bukan sekadar guru biasa

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by zulkbo on 2011-01-18, 00:52

akuanakpahang wrote:
zulkbo wrote:baca buku novel remaja tahan lagi
tapi bila baca buku agama..cepat
je koi ni Yassin drunken Sleep


**orang tua kabor iblis banyak dalam
badan..betul ke?

Harus le zul pembawakan umo gamaknya huhuhu Razz

gamoknya la..
petanda awei
rumah kata pergi
nak kena insaf Sad

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by jabdul rashid on 2011-01-18, 00:58

dalam memupuk hobi membaca tu jgn lupa pupuk juga membaca Al Quran

ia akan membantu kita di akhirat nanti sehari dapat baca satu huruf pun jadilah...

ehhhh melalut pulak

selamat membaca Very Happy

_________________
Meraban Tapi Berinformasi

blog AUC

jabdul rashid

Posts : 516
Points : 608
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Location : Kuantan

http://ucmitosboy.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by tice.su on 2011-01-18, 01:30

jabdul rashid wrote:dalam memupuk hobi membaca tu jgn lupa pupuk juga membaca Al Quran

ia akan membantu kita di akhirat nanti sehari dapat baca satu huruf pun jadilah...

ehhhh melalut pulak

selamat membaca Very Happy

ishh,x melalut laa...betul tuh! stuju sgt2 tuh!

_________________
Meh follow & jejak blog tice ek! ihiks ~>Bukan sekadar guru biasa

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by KakiBongkar on 2011-01-18, 02:19

banyak sungguh info

KakiBongkar

Posts : 303
Points : 316
Reputation : 3
Join date : 2011-01-15

http://www.kakibongkar.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-18, 08:20

nice tips! Smile

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-18, 08:21

suka baca benda yang bersejarah dan lawak, best betoi rasanya, hehehe Very Happy

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by iza82 on 2011-01-18, 09:00

Kalau lawak mmg boleh layan...

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-18, 09:55

iza82 wrote:Kalau lawak mmg boleh layan...

best2 kan Smile

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by pinguincomel on 2011-01-18, 10:35

ok tq for the tipss

pinguincomel

Posts : 29
Points : 29
Reputation : 0
Join date : 2011-01-15
Age : 32
Location : JB

http://komuniti-gempakz.blogspot.com, http://gempakz.org, http:/

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by [MidNight]|Starz on 2011-01-18, 20:47

4...Anda juga b0leh membeli buku-buku atau novel-novel yang boleh menarik minat anda membaca. Contohnya kalau anda minat dunia halus-halus ni.. Bolehlah beli novel hantu..
Novel hantu...?? Cam lawak je bunyi nye...hehe. BTW, sy ske bca mjalah Mastika.. Ada gak bhgn2 atau ruangan2 hantu nih.. Kengkadang, xhabis lagi baca satu page sy da ttup.. Diorg letak gmbr momok la pulak.. Xjadi saya baca..camne nak pupuk minat membaca sye nih...jocolor

_________________

Komuniti Hijau Online!
~Temporary OFFLINE Mode..Sleep]>

My Facebook

[MidNight]|Starz

Posts : 152
Points : 219
Reputation : 8
Join date : 2010-12-24

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by RedBoys on 2011-01-21, 21:58

saya suka baca buku2 yang berinfo, berilmu/ilmu agama, dan lain2 lagi. majalah, novel dan buku tebal2 rajin juga baca. memang minat membaca dari kecil. hehe

RedBoys

Posts : 170
Points : 170
Reputation : 0
Join date : 2011-01-19
Location : Kedah

http://www.redboys.info/

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by iza82 on 2011-01-21, 22:04

RedBoys wrote:saya suka baca buku2 yang berinfo, berilmu/ilmu agama, dan lain2 lagi. majalah, novel dan buku tebal2 rajin juga baca. memang minat membaca dari kecil. hehe

Rajinnya RB. semangat tu la yg kita mahukan...
Cewahh..

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by RedBoys on 2011-01-21, 22:11

iza82 wrote:
RedBoys wrote:saya suka baca buku2 yang berinfo, berilmu/ilmu agama, dan lain2 lagi. majalah, novel dan buku tebal2 rajin juga baca. memang minat membaca dari kecil. hehe

Rajinnya RB. semangat tu la yg kita mahukan...
Cewahh..

Semakin banyak kita membaca, semakin banyak ilmu yang akan kita ketahui (yang mana sebelumnya kita tidak tahu). Ye, ramai yang tidak suka membaca sekarang. Ini mungkin sebab selalu sibuk atau selalu online di fb atau tidak dipupuk sedari kecil.

RedBoys

Posts : 170
Points : 170
Reputation : 0
Join date : 2011-01-19
Location : Kedah

http://www.redboys.info/

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by iza82 on 2011-01-21, 22:25

Kalau tak ada internet atau line tak clear dan tak ada kerja lain, habis buku2 dan majalah lama dikhatam semula...

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by RedBoys on 2011-01-21, 22:37

Ok juga tu. dapat refresh balik apa yang telah kita baca.

RedBoys

Posts : 170
Points : 170
Reputation : 0
Join date : 2011-01-19
Location : Kedah

http://www.redboys.info/

Back to top Go down

Re: Bagaimana nak pupuk diri suka membaca? Senang aje.. Moh teman bagi tips mudah

Post by Sponsored content Today at 14:02


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum