Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

View previous topic View next topic Go down

Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by Azman Roslan on 2011-01-16, 09:51

Sebenarnya mudah saja nak dapat A dalam subjek sejarah ni terutama sekali untuk PMR. kalau SPM boleh je.. bukan nak tipulah sebab aku pun dapat A dalam PMR dan A1 dalam SPM untuk subjek sejarah. macam mana tu?


Senang je, korang buat latihan soalan sejarah, heheh.. cara ni dibuat oleh cikgu aku. dia selalu suruh kami buat latihan walaupun sudah buat sebelum tu. apa kebaikan nya?


Aku telah hafal jawapan bagi setiap soalan sejarah, terutama soalan objektif.. percaya lah korang pun akan hafal jawapan tu jika buat latihan berulang kali.. soalan subjektif pun sama..


Soalan sejarah ni kebanyakan nya sama je setiap tahun.. jadi senang la kalau korang hafal jawapan tu..


Sekian.. tips ni hasil dari pengalaman aku sendiri ye..


Azman Roslan

Posts : 14
Points : 18
Reputation : 0
Join date : 2011-01-15
Age : 32
Location : bentong

http://www.azmanroslan.com

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by cikgudahlia on 2011-01-16, 09:52

wow!
Sis sejarah xpernah tak failed.
Nasib masa SPM dpt C4 dan PMR dapat B
mana taknya, time sejarah je tido..
Suka sejarah tapi bab2 nak mengingat tarikh tu lemauuu

cikgudahlia

Posts : 46
Points : 47
Reputation : 1
Join date : 2011-01-09
Age : 35
Location : In Front of U!

http://www.cikgudahlia.com

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by atiEy on 2011-01-16, 09:53

subjek sejarah memang banyak kena menghafal.

atiEy

Posts : 277
Points : 303
Reputation : 4
Join date : 2011-01-13
Age : 26

http://putrisayangkamu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by thalhah on 2011-01-16, 09:58

sejarah paling aku ske. my feberet subject. weee.. cheers

_________________
Sy lebih ske dipanggil dengan nama sy thalhah. Sy ni hanya manusia, kita semua sama sahaja. Wink

My Facebook: http://www.facebook.com/thalhah89
My Twitter : https://twitter.com/thalhah_amir
My Blog: http://www.thalhahamir.com/
Syarikat: http://mtasolutions.com.my/

thalhah
Founder
Founder

Posts : 390
Points : 612
Reputation : 27
Join date : 2010-11-17
Age : 27
Location : Malaysia

http://www.thalhah.com/

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by atiEy on 2011-01-16, 10:01

thalhah wrote:sejarah paling aku ske. my feberet subject. weee.. cheers

mesti terror bab hafal menghafal ni kan. wow !

atiEy

Posts : 277
Points : 303
Reputation : 4
Join date : 2011-01-13
Age : 26

http://putrisayangkamu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-16, 10:09

aku pmr spm sejarah A. pasal ape??


pasal cikgu sejarah aku hensem!! semangat giler ko Very Happy Very Happy

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by nba-Nur on 2011-01-16, 12:08

Kalau selalu mengulangkaji pelajaran dan sentiasa buat latihan, tentu akan dapat gred yang baik. Very Happy
Subjek Sejarah kena banyak membaca dan menghafal.. Kalau baca sekali tentu tak boleh ingat semua.

nba-Nur

Posts : 78
Points : 78
Reputation : 0
Join date : 2011-01-15
Location : JB

http://cetusanrasa-nba.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by AMMAR YASIR on 2011-01-16, 12:12

Sebenarnya subjek sejarah ni senang je nak hafal kalau kita dapat ambil kata kunci. Tak payah dah ingat ayat yang panjang berjela tu. Ingat kata kunci dan terus dapat jawab soalan. Tapi sebelum ingat kata kunci tu kena lah baca dulu.

AMMAR YASIR

Posts : 150
Points : 169
Reputation : 0
Join date : 2011-01-15
Age : 27
Location : Terengganu

http://jomklikblog.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by nba-Nur on 2011-01-16, 13:32

Betul tu.. Kalau dah malas membaca, memang payah la jawabnya.. Cool

nba-Nur

Posts : 78
Points : 78
Reputation : 0
Join date : 2011-01-15
Location : JB

http://cetusanrasa-nba.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by AMMAR YASIR on 2011-01-16, 13:56

nba-Nur wrote:Betul tu.. Kalau dah malas membaca, memang payah la jawabnya.. Cool
Betul..... tapi kena ingat satau je ayat "Membaca untuk menulis.menulis untuk dibaca" Kan? Kalau tak ada idea nak tulis blog kita kena lah membaca banyak kan?

AMMAR YASIR

Posts : 150
Points : 169
Reputation : 0
Join date : 2011-01-15
Age : 27
Location : Terengganu

http://jomklikblog.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by SayaAnonymous on 2011-01-16, 14:16

yup, banyakkan membaca dan membuat latihan..huhu..oleh sebab pembelajaran kat malaysia ni exam oriented, hampir semua subjek sebenarnya caranya adalah hafal & latihan.

Dulu anon ada sorang member fail addmath. Malas nak paham punya pasal. Dia just hafal jenis soalan dan cara nak jawap. Last2 dapat A1

Lagi satu cara nak dapat A, dapatkan soalan bocor ye semua. Tiap2 tahun ada. Memang ada. Cuma..ada soalan bocor pun tak tentu boleh jawap. Ni untuk SPM la..huhu

Tapi sekadar dapat A la kan. Sejauh mana pemahaman dan ilmu yang kita dapat, tak tahu la.

Sesiapa yang ada mengambil, peperiksaan. All the best! hehe..

_________________

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by hafizaiman95 on 2011-01-16, 16:14

sejarah senang!! hehe.. tp nk senang, sy hafal jer.. kehkeh

hafizaiman95

Posts : 60
Points : 67
Reputation : 0
Join date : 2011-01-15
Age : 21
Location : Pasir Gudang

http://www.hafizaiman95.com

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by iera nadira on 2011-01-16, 16:41

SayaAnonymous wrote:
Dulu anon ada sorang member fail addmath. Malas nak paham punya pasal. Dia just hafal jenis soalan dan cara nak jawap. Last2 dapat A1

Wohh. Boleh amalkan ni. ;D

iera nadira

Posts : 11
Points : 16
Reputation : 0
Join date : 2011-01-08
Age : 19
Location : Penang

http://imanmutiara-iera.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by nOj on 2011-01-16, 16:41

paling tak reti sejarah.
blajar pun sebab cikgu garang gile.
kalau tak dah lama tdo kat blakang.
haha

nOj

Posts : 135
Points : 140
Reputation : 0
Join date : 2011-01-11
Age : 34
Location : PahanG

http://nojj.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by Azman Roslan on 2011-01-16, 17:15

time tingkatan 4 cikgu ajar lagi senang.. bagi setiap pelajar satu tajuk dari dalam buku teks pastu kena buat presentation, hahah.. cikgu la senang, goyang kaki je..

Azman Roslan

Posts : 14
Points : 18
Reputation : 0
Join date : 2011-01-15
Age : 32
Location : bentong

http://www.azmanroslan.com

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by [MidNight]|Starz on 2011-01-18, 20:24

Subjek sjarah ni kalu xminat atau xsuka mmg xkan bleh masuk. Btul kata Azman Roslan, soalan tiap tahun msti akan berulang-ulang & sama je. Sjarah ni sama la gak macam kita nonton filem.. Ada kisah perang2, musuh, damai, saspen, cinta.. tp xpasti la unsur seram ade ke tak..Very Happy Cuma sejarah ni dlm bntuk teks and gambar. Mmg kengkadang tu korang rase cam malas je nk baca, tp kalau korang baca sambil berimaginasi seolah-olah korang berada dlm suasana tu, msti bleh masuk nyer. Korang andaikan la korang jdi Hang Tuah ke, J.W.W.Bot ke, Tok Janggut ke, takpun paling koman, korang leh jadi Genghis Khan.

P/S: Tahniah la sesape yg dpt A sbjek History dlm PMR or SPM.. Mmg gempak la korang..Wink

_________________

Komuniti Hijau Online!
~Temporary OFFLINE Mode..Sleep]>

My Facebook

[MidNight]|Starz

Posts : 152
Points : 219
Reputation : 8
Join date : 2010-12-24

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by RedBoys on 2011-01-21, 21:24

sejarah subjek yang perlu banyak menghafal. terutama tarikh2 penting. adeh. jenuh nak menghafal. huhu

RedBoys

Posts : 170
Points : 170
Reputation : 0
Join date : 2011-01-19
Location : Kedah

http://www.redboys.info/

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by iza82 on 2011-01-21, 22:11

Walaupun aku tak minat Sejarah tapi aku major Sejarah...
pelik..pelik..

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by RedBoys on 2011-01-21, 22:24

iza82 wrote:Walaupun aku tak minat Sejarah tapi aku major Sejarah...
pelik..pelik..

pelik dah ni.

RedBoys

Posts : 170
Points : 170
Reputation : 0
Join date : 2011-01-19
Location : Kedah

http://www.redboys.info/

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by iza82 on 2011-01-21, 22:30

Dah tak ada pilihan lain la tu....

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cara Mudah Dapat A Subjek Sejarah

Post by Sponsored content Today at 12:39


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum