Couple menurut pandangan Islam

View previous topic View next topic Go down

Couple menurut pandangan Islam

Post by hafizaiman95 on 2011-01-15, 23:24

Zaman kini, boleh dikatakan zaman bercinta. maklumlah budak sekolah pun bercinta. apabila bercinta, timbullah perasaan sayang, cinta ape semua. Persoalannya, bolehkan sebenarnya bercinta ini? Islam melarang kita menghampiri zina. Padahal bercinta boleh dikatakan menghampiri zina. Bercinta ni juga, menurut pandangan ustazah saya, merupakan maksiat hati.. apa pandangan para blogger tentang couple2 ni...

hafizaiman95

Posts : 60
Points : 67
Reputation : 0
Join date : 2011-01-15
Age : 21
Location : Pasir Gudang

http://www.hafizaiman95.com

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by Achie on 2011-01-15, 23:54

hafizaiman95 wrote:Zaman kini, boleh dikatakan zaman bercinta. maklumlah budak sekolah pun bercinta. apabila bercinta, timbullah perasaan sayang, cinta ape semua. Persoalannya, bolehkan sebenarnya bercinta ini? Islam melarang kita menghampiri zina. Padahal bercinta boleh dikatakan menghampiri zina. Bercinta ni juga, menurut pandangan ustazah saya, merupakan maksiat hati.. apa pandangan para blogger tentang couple2 ni...

kena tanya yag pkar,bukan disini coz boleh menimbulkan pndpt yag berbeza.nnti tak psal2 bnyak fatwa2 dari org yg serba boleh..tapi menurut ustaz sy,bnda tu tak elok coz boleh kearah maksiat..dan kta lalai mencintai pasangn kita melebih ibu bpa dan of coz pencipta kita....sila2 laaa pandangan persekitan kita..setiap psgn tu mcm mna,kalau berduaan tu dah kra apa??maaf jka tersalah,skdar pandagan dari achie rendeer

Achie

Posts : 40
Points : 41
Reputation : 0
Join date : 2011-01-09
Age : 28
Location : Puchong

http://www.wooferstorm.com

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by mikaielle on 2011-01-15, 23:58

hafizaiman95 wrote:Zaman kini, boleh dikatakan zaman bercinta. maklumlah budak sekolah pun bercinta. apabila bercinta, timbullah perasaan sayang, cinta ape semua. Persoalannya, bolehkan sebenarnya bercinta ini? Islam melarang kita menghampiri zina. Padahal bercinta boleh dikatakan menghampiri zina. Bercinta ni juga, menurut pandangan ustazah saya, merupakan maksiat hati.. apa pandangan para blogger tentang couple2 ni...

erm...ntah lah aku takde masa nak couple2 nih dah...focus on study n business jer...
tapi pada aku, kalau dah couple tu biasa kalau keluar bersama,bergayut kat fon or skype ker berjam2 tu dah dikira membazir dan lain2 lagi lah. dan kalau yang sampai menghampiri zina sume tuh.

mula2 timbul lah SAYANG,SAYANG,SAYANG....

then PEGANG,PEGANG...

macm lagu ana raffali n suhaimi meor hasan tu lah kan...

_________________
Dapatkan Kaspersky termurah dari ladang virus:www.mikaielle.com

Jom add:Facebook Saya

Twitter Me Here

mikaielle

Posts : 167
Points : 205
Reputation : 7
Join date : 2011-01-09
Age : 36
Location : Petaling Jaya

http://www.mikaielle.com

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by iza82 on 2011-01-17, 21:40

Buat apa nak couple ek?
nak berseronok ke?
sebab org lain couple ke?
atau nak buat bini?
Macam buang masa je benda2 ni....

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by cikmOt on 2011-01-17, 21:56

tak pernah bercouple...takde orang nak pung...

cikmOt

Posts : 821
Points : 825
Reputation : 2
Join date : 2011-01-14
Age : 35
Location : Putrajaya

http://h-n-i.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by thalhah on 2011-01-17, 21:58

da pernah kapel tp asyik putus. single jelah dulu. nt kawin terus. haha

_________________
Sy lebih ske dipanggil dengan nama sy thalhah. Sy ni hanya manusia, kita semua sama sahaja. Wink

My Facebook: http://www.facebook.com/thalhah89
My Twitter : https://twitter.com/thalhah_amir
My Blog: http://www.thalhahamir.com/
Syarikat: http://mtasolutions.com.my/

thalhah
Founder
Founder

Posts : 390
Points : 612
Reputation : 27
Join date : 2010-11-17
Age : 27
Location : Malaysia

http://www.thalhah.com/

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by cikmOt on 2011-01-17, 21:59

thalhah wrote:da pernah kapel tp asyik putus. single jelah dulu. nt kawin terus. haha

takpe, muda lg kan...

cikmOt

Posts : 821
Points : 825
Reputation : 2
Join date : 2011-01-14
Age : 35
Location : Putrajaya

http://h-n-i.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by thalhah on 2011-01-17, 22:01

da nk masuk 22 da. huhu.. target kawin umur 25 ni. haha

_________________
Sy lebih ske dipanggil dengan nama sy thalhah. Sy ni hanya manusia, kita semua sama sahaja. Wink

My Facebook: http://www.facebook.com/thalhah89
My Twitter : https://twitter.com/thalhah_amir
My Blog: http://www.thalhahamir.com/
Syarikat: http://mtasolutions.com.my/

thalhah
Founder
Founder

Posts : 390
Points : 612
Reputation : 27
Join date : 2010-11-17
Age : 27
Location : Malaysia

http://www.thalhah.com/

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by cikmOt on 2011-01-17, 22:03

thalhah wrote:da nk masuk 22 da. huhu.. target kawin umur 25 ni. haha

muda lagi tu dik...
akak ni dah nak masuk 3 series ni tahun ni...huwaaa....
tapi takmo tua...nak umur 17 gak...hahaha...

btw, moga target tu tercapai....

cikmOt

Posts : 821
Points : 825
Reputation : 2
Join date : 2011-01-14
Age : 35
Location : Putrajaya

http://h-n-i.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by thalhah on 2011-01-17, 22:04

ek? sy rasa cm da tua da ni. haha.. thanks yer kak. Smile

_________________
Sy lebih ske dipanggil dengan nama sy thalhah. Sy ni hanya manusia, kita semua sama sahaja. Wink

My Facebook: http://www.facebook.com/thalhah89
My Twitter : https://twitter.com/thalhah_amir
My Blog: http://www.thalhahamir.com/
Syarikat: http://mtasolutions.com.my/

thalhah
Founder
Founder

Posts : 390
Points : 612
Reputation : 27
Join date : 2010-11-17
Age : 27
Location : Malaysia

http://www.thalhah.com/

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by iza82 on 2011-01-17, 22:07

thalhah wrote:da nk masuk 22 da. huhu.. target kawin umur 25 ni. haha

Muda lagi tu....
lelaki tak pa kawin lambat....

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by thalhah on 2011-01-17, 22:10

heee... nk ikut rasulullah kawin umur 25. Very Happy

_________________
Sy lebih ske dipanggil dengan nama sy thalhah. Sy ni hanya manusia, kita semua sama sahaja. Wink

My Facebook: http://www.facebook.com/thalhah89
My Twitter : https://twitter.com/thalhah_amir
My Blog: http://www.thalhahamir.com/
Syarikat: http://mtasolutions.com.my/

thalhah
Founder
Founder

Posts : 390
Points : 612
Reputation : 27
Join date : 2010-11-17
Age : 27
Location : Malaysia

http://www.thalhah.com/

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by cikmOt on 2011-01-17, 22:13

thalhah wrote:ek? sy rasa cm da tua da ni. haha.. thanks yer kak. Smile

takdelah tua...akak lagilah...3 series dah kan..

age just a number...
hehehe...

cikmOt

Posts : 821
Points : 825
Reputation : 2
Join date : 2011-01-14
Age : 35
Location : Putrajaya

http://h-n-i.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by akuanakpahang on 2011-01-17, 22:28

Bercintalah semahunya lepas kawin pasti bahagia Smile

akuanakpahang

Posts : 232
Points : 303
Reputation : 5
Join date : 2011-01-07
Location : Bandar Jerantut

http://akuanakpahang.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by mikaielle on 2011-01-18, 00:18

iza82 wrote:Buat apa nak couple ek?
nak berseronok ke?
sebab org lain couple ke?
atau nak buat bini?
Macam buang masa je benda2 ni....

tak boleh nak cakap apa pasal perkara ni, memang tu dalam nafsu dan perasaan manusia dah kan.
bagi mereka yang merasainya merasakan perkara itu perlu, dan bagi yang mempunyai pemikiran sebalik dari itu merasakan perkara seperti ini tak perlu.

ada pro dan kontra la...

sama ada

"CINTA atau CITA-CITA"

_________________
Dapatkan Kaspersky termurah dari ladang virus:www.mikaielle.com

Jom add:Facebook Saya

Twitter Me Here

mikaielle

Posts : 167
Points : 205
Reputation : 7
Join date : 2011-01-09
Age : 36
Location : Petaling Jaya

http://www.mikaielle.com

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by iza82 on 2011-01-18, 08:49

mikaielle wrote:

tak boleh nak cakap apa pasal perkara ni, memang tu dalam nafsu dan perasaan manusia dah kan.
bagi mereka yang merasainya merasakan perkara itu perlu, dan bagi yang mempunyai pemikiran sebalik dari itu merasakan perkara seperti ini tak perlu.

ada pro dan kontra la...

sama ada

"CINTA atau CITA-CITA"

Oooo...gitu ek?

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by wafiysuzly on 2011-01-18, 16:32

nak tahu lbey lanjut...lawat blog ini.insyaAllah membantu!

http://uqailah.blogspot.com/2009/01/couple-pada-pandangan-islam.html

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-18, 16:46

wafiysuzly wrote:nak tahu lbey lanjut...lawat blog ini.insyaAllah membantu!

http://uqailah.blogspot.com/2009/01/couple-pada-pandangan-islam.html

nice! study

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by wafiysuzly on 2011-01-18, 17:04

ieda alhabsyi wrote:
wafiysuzly wrote:nak tahu lbey lanjut...lawat blog ini.insyaAllah membantu!

http://uqailah.blogspot.com/2009/01/couple-pada-pandangan-islam.html

nice! study

kat forum ni ade ustaz x??huhu..leh jwbkan ntuk soal jawab agama..

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-18, 17:11

bro jabdul rasanya ustaz, kalo tak silap la..

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by hafizaiman95 on 2011-01-18, 21:34

wafiysuzly wrote:nak tahu lbey lanjut...lawat blog ini.insyaAllah membantu!

http://uqailah.blogspot.com/2009/01/couple-pada-pandangan-islam.html

wa.. nice.. jd btol lah couple tu haram.. huhu

hafizaiman95

Posts : 60
Points : 67
Reputation : 0
Join date : 2011-01-15
Age : 21
Location : Pasir Gudang

http://www.hafizaiman95.com

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-18, 23:32

boleh pandang-pandang, jangan pegang-pegang. Very Happy

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by nba-Nur on 2011-01-18, 23:54

Bagus lagu "Kalau berpacaran" tu.. banyak unsur2 nasihat.. Cool

nba-Nur

Posts : 78
Points : 78
Reputation : 0
Join date : 2011-01-15
Location : JB

http://cetusanrasa-nba.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by wafiysuzly on 2011-01-18, 23:58

hafizaiman95 wrote:
wafiysuzly wrote:nak tahu lbey lanjut...lawat blog ini.insyaAllah membantu!

http://uqailah.blogspot.com/2009/01/couple-pada-pandangan-islam.html

wa.. nice.. jd btol lah couple tu haram.. huhu

btul tu.. Rolling Eyes

wafiysuzly

Posts : 425
Points : 446
Reputation : 4
Join date : 2011-01-15
Age : 23
Location : pahang

http://wafiysuzly.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by zxKnight on 2011-08-17, 10:53

hafizaiman95 wrote:Zaman kini, boleh dikatakan zaman bercinta. maklumlah budak sekolah pun bercinta. apabila bercinta, timbullah perasaan sayang, cinta ape semua. Persoalannya, bolehkan sebenarnya bercinta ini? Islam melarang kita menghampiri zina. Padahal bercinta boleh dikatakan menghampiri zina. Bercinta ni juga, menurut pandangan ustazah saya, merupakan maksiat hati.. apa pandangan para blogger tentang couple2 ni...

Menurut pandangan aku,
cinta tu memang lumrah/fitrah manusia, so biasa la untuk manusia jatuh cinta kepada manusia lain.
Tapi apa yang dikatan sbg "La taqrabbul zina" ataupun Jangan kamu menghampiri zina, kenapa saya boldkan di menghampiri ? kerana kebanyakan orang tidak menghayati sepenuhnya dan mereka sangkakan adalah jangan berbuat zina..

Usaha yang terbaik untuk mendekati si dia adalah melalui berdoa.. dan teruskan berdoa.. inilah cara yang dianjurkan oleh islam, berdoa, mengharap dan menyiapkan diri untuk menjadi suami/isteri yang terbaik buat pasangan kita.. jangan pulak kita mendekatinya dengan cara kita berborak, belanja, ajak gi makan sana sini.. tu bukannya cara yang terbaik..

tapi dari sudut couple.. kebanyakan orang yang couple tidak sampai ke gerbang perkahwinan, kalau sampai pun, tak ramai yang berkekalan hingga ke akhir hayat mereka bersama.. tidak ramai juga yang memperolehi status 'keluarga bahagia.' couple gak merupakan faktor kenapa berlakunya pembuangan bayi.. ini disebabkan apabila dah suka same suka.. dah pergi dating, gi makan sana sini, tgk wayang bersama.. sampai ke satu tahap nnti dimana pasangan ini akan cuba untuk melakukan luar jangkaan iaitu untuk bersetubuh kerana cinta sgt kepada si dia.. dan biler dah mengandung.. si lelaki akan kate "gugurkan la.." @ "kita buang nnti.." sbb I cinta kan U.. tu la apa yang akan si lelaki yang tidak bertanggungjawab tu akan katakan..

jadi.. mmg tak perlu nak kaple2 sekarang.. sabar, doa, dekatkan diri dengan Allah..

aku pernah baca kawan aku nye notes.. die kate

"Allah cemburu lihat hambanya mencintai hambanya yang lain lebih daripada cinta hamba itu kepadaNya."

Aku tak pernah kaple tapi pernah alami perkara spt sakit hati sbb cinta.. tpi akhirnya berpaling kepada jalan yang benar insyaAllah.. Smile


zxKnight

Posts : 2
Points : 2
Reputation : 0
Join date : 2011-08-17
Age : 20
Location : Kampung Padang Balang, Lorong Bandar Dalam Lot 3205E, Gombak.

Back to top Go down

Re: Couple menurut pandangan Islam

Post by Sponsored content Today at 12:41


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum