Tak bersalah ke tak berdosa ?

View previous topic View next topic Go down

Tak bersalah ke tak berdosa ?

Post by al-lavendari on 2011-01-15, 13:22



Kerap kali kita mendengar dan terbaca dalam media-massa, baik milik kerajaan atau swasta ungkapan seperti berikut:

"Tiga orang awam warga Palestin yang tidak berdosa telah terbunuh akibat tembakan membabi buta askar Yahudi semasa operasi merobohkan rumah mereka .. "
.

Saya tidak pasti samada benar-benar orang awam tersebut tidak berdosa, kerana kerja menentukan samada seseorang itu berdosa atau tidak adalah kerja Allan, bukan kerja kita manusia. Pandai-pandai sahaja kita kata orang tidak berdosa.

Jadi, saya rasa adalah lebih sesuai jika perkataan tidak berdosa itu digantikan dengan perkataan tidak bersalah kerana pada saya orang-orang awam itu memang tidak bersalah dalam hal ini.


.

al-lavendari

Posts : 216
Points : 326
Reputation : 1
Join date : 2011-01-08
Location : Seremban

http://al-lavendari.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tak bersalah ke tak berdosa ?

Post by SayaAnonymous on 2011-01-15, 13:24

setuju..mana kita tahu orang tu berdosa ke tidak..haha..tidak bersalah!

_________________

Back to top Go down

Re: Tak bersalah ke tak berdosa ?

Post by mazin on 2011-01-17, 21:21

heh.. saya dah lama terpikir benda ni. yang maksum para Rasul je... (tolong betulkan kalau salah)

mazin

Posts : 45
Points : 52
Reputation : 1
Join date : 2011-01-12
Age : 36
Location : petaling jaya

http://inimazin.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Tak bersalah ke tak berdosa ?

Post by iza82 on 2011-01-17, 21:56

Ya, betul jgk kan..

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tak bersalah ke tak berdosa ?

Post by thalhah on 2011-01-17, 21:58

betul 2 pakngah. yeah..

_________________
Sy lebih ske dipanggil dengan nama sy thalhah. Sy ni hanya manusia, kita semua sama sahaja. Wink

My Facebook: http://www.facebook.com/thalhah89
My Twitter : https://twitter.com/thalhah_amir
My Blog: http://www.thalhahamir.com/
Syarikat: http://mtasolutions.com.my/

thalhah
Founder
Founder

Posts : 390
Points : 612
Reputation : 27
Join date : 2010-11-17
Age : 27
Location : Malaysia

http://www.thalhah.com/

Back to top Go down

Re: Tak bersalah ke tak berdosa ?

Post by akuanakpahang on 2011-01-17, 22:31

Agakanya drp sudut bahasa berdosa itu bersalah, kerana yang tidak berdosa tentu tidak bersalah itu pandangan saya Smile

akuanakpahang

Posts : 232
Points : 303
Reputation : 5
Join date : 2011-01-07
Location : Bandar Jerantut

http://akuanakpahang.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Tak bersalah ke tak berdosa ?

Post by al-lavendari on 2011-01-18, 07:56

akuanakpahang wrote:Agakanya drp sudut bahasa berdosa itu bersalah, kerana yang tidak berdosa tentu tidak bersalah itu pandangan saya Smile

barangkali juga .. macam perkataan 'harus' yang digunakan di Indonesia, maksudnya wajib. akhirnya kita jadi keliru, harus itu dari sudut bahasa ke atau dari sudut agama. sebab itu saya lebih gemar menggunakan tidak bersalah dalam kes di atas kerana ia tidak mengelirukan. kalau dalam bahasa inggerisnya mereka itu di panggil "innocent people" . bukankah ia lebih tepat kepada makna tidak bersalah.

al-lavendari

Posts : 216
Points : 326
Reputation : 1
Join date : 2011-01-08
Location : Seremban

http://al-lavendari.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tak bersalah ke tak berdosa ?

Post by Sponsored content Today at 14:04


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum