Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

View previous topic View next topic Go down

Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by shahroll on 2011-01-13, 16:06

As salam to all forumer,

Dah petang. Setel gak semua kerja. Aku memang fail dalam penulisan dalam bahasa Melayu. Sebab aku suka break ayat pada tempat yang tak sepatutnya. Tapi tu lah, aku nak jugak share mende yang aku leh katakan, berguna jugak lah kot Laughing

Ok, jom start dengan penulisan. Korang suka tulis blog nie sebabkan kerja (now, blogger pon di hired oleh company2) ataupun memang korang suka menulis tanpa sebarang pembalasan (mostly RM)

Mula dengan aku. Aku baru berblogging. Dan cara aku, penulisan ala santai ataupun non-formal even aku bagi ilmu dalam posting tu. Dan satu lagi tabiat aku menulis, aku campo dengan bahasa asing. Tak taw lah korang dapat accept ke tidak, but its my style, huhu~ cuba untuk ubah, but kennot gow~

Korang lak kongsi sama aku pasal penulisan blogger ni.. jom22.. Twisted Evil Twisted Evil Evil or Very Mad Evil or Very Mad

shahroll

Posts : 58
Points : 67
Reputation : 1
Join date : 2011-01-12
Location : Klang

http://www.shahrulhairy.com

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by akuanakpahang on 2011-01-13, 18:28

Supe le kita pun main terjah aje janji sampai maksud sudah ok Smile

akuanakpahang

Posts : 232
Points : 303
Reputation : 5
Join date : 2011-01-07
Location : Bandar Jerantut

http://akuanakpahang.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by zulkbo on 2011-01-13, 18:48

saya menulis selalunya dari hati..
bila terbaca sesuatu ke..jumpa sesuatu
ke..alasan nak kongsi dengan pembaca study

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by mazin on 2011-01-13, 20:17

aku pulak kadang-kadang dah set nak tulis apa, tapi bila pegang keyboard je tulis pasal benda lain plak...
p/s : aku menulis tak harap pembalasan rm.. tapi kalau bende baik aku tulis harap dapat la balasan kat akhirat nanti.. Smile

mazin

Posts : 45
Points : 52
Reputation : 1
Join date : 2011-01-12
Age : 36
Location : petaling jaya

http://inimazin.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by jabdul rashid on 2011-01-13, 20:46

ikut je mana yg sampai dulu sunny

kalau x de Sleep

_________________
Meraban Tapi Berinformasi

blog AUC

jabdul rashid

Posts : 516
Points : 608
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Location : Kuantan

http://ucmitosboy.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by shafinar on 2011-01-13, 21:26

tulis dengan hati dan minda....kalau nak buat book review atau mengutip pengalaman orang lain sebagai pengajaran buat diri sendiri apa salahnya... Rasullah SAW pun berpesan sebarkan walaupun hanya sepotong ayat....
yang baik pakat2 ikut..yang tak baik...tak payah la ikut....easy rules.

shafinar

Posts : 85
Points : 98
Reputation : 0
Join date : 2011-01-08
Age : 33
Location : putrajaya

http://separuhdarilangitbiru.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by shafinar on 2011-01-13, 21:26

tulis dengan hati dan minda....kalau nak buat book review atau mengutip pengalaman orang lain sebagai pengajaran buat diri sendiri apa salahnya... Rasullah SAW pun berpesan sebarkan walaupun hanya sepotong ayat....
yang baik pakat2 ikut..yang tak baik...tak payah la ikut....easy rules.

shafinar

Posts : 85
Points : 98
Reputation : 0
Join date : 2011-01-08
Age : 33
Location : putrajaya

http://separuhdarilangitbiru.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by zulkbo on 2011-01-13, 22:31

shafinar wrote:tulis dengan hati dan minda....kalau nak buat book review atau mengutip pengalaman orang lain sebagai pengajaran buat diri sendiri apa salahnya... Rasullah SAW pun berpesan sebarkan walaupun hanya sepotong ayat....
yang baik pakat2 ikut..yang tak baik...tak payah la ikut....easy rules.

ermmm..terharu membacanya Sad

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by thalhah on 2011-01-13, 22:37

sy xsuka menulis, tapi sy ske buat web. haha.. berlambak da buat web tapi update nyer malas la.. haha..

_________________
Sy lebih ske dipanggil dengan nama sy thalhah. Sy ni hanya manusia, kita semua sama sahaja. Wink

My Facebook: http://www.facebook.com/thalhah89
My Twitter : https://twitter.com/thalhah_amir
My Blog: http://www.thalhahamir.com/
Syarikat: http://mtasolutions.com.my/

thalhah
Founder
Founder

Posts : 390
Points : 612
Reputation : 27
Join date : 2010-11-17
Age : 27
Location : Malaysia

http://www.thalhah.com/

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by atikah on 2011-01-13, 23:08

saya suke tulis ape yg saye lihat. tengok.
idea tu dtg sendiri. >.<

atikah

Posts : 91
Points : 178
Reputation : 7
Join date : 2011-01-07
Age : 25
Location : johor

http://super_atoo91@yahoo.com

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-13, 23:11

menulis apa yg dilalui dalam hidup Smile

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by shahroll on 2011-01-14, 08:34

ieda alhabsyi wrote:menulis apa yg dilalui dalam hidup Smile

Life Journal right? mostly blogger menggunakan pendekatan nie.. Very Happy Very Happy

shahroll

Posts : 58
Points : 67
Reputation : 1
Join date : 2011-01-12
Location : Klang

http://www.shahrulhairy.com

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by atiEy on 2011-01-14, 11:28

Suka menaip ! Kadang ada kaitan ngan hidup sendiri dan kadang suka bershare.

atiEy

Posts : 277
Points : 303
Reputation : 4
Join date : 2011-01-13
Age : 26

http://putrisayangkamu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by nOj on 2011-01-14, 12:49

life journal. tulis ape yg dihadapi dalam hidup.
kadang2 tulis mende yg org lain tanak baca pun.
ala2 syok sendiri pun ade.
tapi nak buat camne plak kan.
dah itu mende yg suka kte tulis.

nOj

Posts : 135
Points : 140
Reputation : 0
Join date : 2011-01-11
Age : 34
Location : PahanG

http://nojj.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by thalhah on 2011-01-14, 12:50

teringat lagu ni Razz

dengarlah hai teman, dengarkan bersama, aku menulis bukan kerna nama.

_________________
Sy lebih ske dipanggil dengan nama sy thalhah. Sy ni hanya manusia, kita semua sama sahaja. Wink

My Facebook: http://www.facebook.com/thalhah89
My Twitter : https://twitter.com/thalhah_amir
My Blog: http://www.thalhahamir.com/
Syarikat: http://mtasolutions.com.my/

thalhah
Founder
Founder

Posts : 390
Points : 612
Reputation : 27
Join date : 2010-11-17
Age : 27
Location : Malaysia

http://www.thalhah.com/

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by Eliza Elisa on 2011-01-14, 14:13

mstilah dri hati ke keyboard.... klu dri buku ke keyboard baik bace bukuu... Laughing

Eliza Elisa

Posts : 61
Points : 71
Reputation : 0
Join date : 2011-01-14
Age : 30
Location : johor bahru, johor, malaysia

http://elizamuslim.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by shahroll on 2011-01-14, 14:46

Eliza Elisa wrote:mstilah dri hati ke keyboard.... klu dri buku ke keyboard baik bace bukuu... Laughing

haaa.. sebab tu cek bertanya tu.. hehehehe~ Twisted Evil Twisted Evil

shahroll

Posts : 58
Points : 67
Reputation : 1
Join date : 2011-01-12
Location : Klang

http://www.shahrulhairy.com

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by nOj on 2011-01-14, 14:50

slalu jugak dari hati lain, tetiba taip lain.
pastu mula la membawa maksud yang lain.

nOj

Posts : 135
Points : 140
Reputation : 0
Join date : 2011-01-11
Age : 34
Location : PahanG

http://nojj.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by shahroll on 2011-01-14, 15:25

nOj wrote:slalu jugak dari hati lain, tetiba taip lain.
pastu mula la membawa maksud yang lain.

Kena lebih kan fokus terhadap apa yang ada lam isi hati.. hehe peace.. study study

shahroll

Posts : 58
Points : 67
Reputation : 1
Join date : 2011-01-12
Location : Klang

http://www.shahrulhairy.com

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by Puncautama on 2011-01-15, 08:35

luahan hati sndiri..hahaha ayat tak blh blah..hehehe

_________________
[It`s Mine | Punya Aku]
My Blog : http://brekkie2gogo.blogspot.com/
My FB : http://www.facebook.com/puncautama

Jangan Lupa Follow~ Very Happy lol!

Puncautama

Posts : 69
Points : 71
Reputation : 0
Join date : 2011-01-07
Age : 26
Location : Kuala Lumpur

http://brekkie2gogo.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by ASaDa RyutaRo on 2011-01-15, 08:57

penulisan dari hati : bila bercerita tentang personal, kisah hidup etc.. perlu penulisan dari hati ni. baru akan hidup gaya penceritaan. tapi kalau bercakap atau bercerita tentang fakta, takkan lah dari hati pulak. kena lah dari sumber yang betul. heee ;P

cuma mungkin pengolahan dan gaya penceritaan terbit dari hati blogger. err.. (adeh.. apa yang aku taip ni? penulisan tanpa sedar ni kot?) hehe =P

ASaDa RyutaRo

Posts : 7
Points : 7
Reputation : 0
Join date : 2011-01-07
Age : 29
Location : cairo, egypt

http://www.budakmalaysia.com/

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by KakiBongkar on 2011-01-15, 09:27

Aku lebih suka penulisan dari akal yang berfikir Very Happy

KakiBongkar

Posts : 303
Points : 316
Reputation : 3
Join date : 2011-01-15

http://www.kakibongkar.com

Back to top Go down

Re: Penulisan Blogger: Dari hati ke keyboard ataupun dari buku ke keyboard?

Post by Sponsored content Today at 12:38


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum