Entri copy paste. Apa kata anda?

View previous topic View next topic Go down

Entri copy paste. Apa kata anda?

Post by Nescafe ais on 2011-01-13, 09:27

Salam semua.

Tadi aku baru terbaca tentang isu copy paste di blog sayaanonymous.

Kalau kita tengok sekarang ni, benda ni dah jadi macam biasa aje. Sama ada blogger yang buat macam tu, sebab dia memang masih baru ataupun jenis yang tak kisah atau peduli apa yang orang lain cakap. Yang penting dapat trafik.

Pada pendapat korang semua, apakah tindakan yang sewajarnya untuk mengelakkan perkara ini berterusan?



Last edited by Nescafe ais on 2011-01-13, 09:27; edited 1 time in total (Reason for editing : typo)

Nescafe ais
Admin
Admin

Posts : 266
Points : 324
Reputation : 10
Join date : 2010-12-26

Back to top Go down

Re: Entri copy paste. Apa kata anda?

Post by shahroll on 2011-01-13, 09:31

As salam,

Bagi saya, nak elak cuma lock posting tu je.. =D IMHO lah.. Laughing Laughing

shahroll

Posts : 58
Points : 67
Reputation : 1
Join date : 2011-01-12
Location : Klang

http://www.shahrulhairy.com

Back to top Go down

Re: Entri copy paste. Apa kata anda?

Post by thalhah on 2011-01-13, 09:35

dunia internet ni mmg xleh nk elak copy paste ni. law org xleh copy terus dari blog org akan tgk kat rss, xleh kat rss ambik kat koding. so copy paste ni mmg xleh bendung la. itu pendapat sy sahaja.

_________________
Sy lebih ske dipanggil dengan nama sy thalhah. Sy ni hanya manusia, kita semua sama sahaja. Wink

My Facebook: http://www.facebook.com/thalhah89
My Twitter : https://twitter.com/thalhah_amir
My Blog: http://www.thalhahamir.com/
Syarikat: http://mtasolutions.com.my/

thalhah
Founder
Founder

Posts : 390
Points : 612
Reputation : 27
Join date : 2010-11-17
Age : 27
Location : Malaysia

http://www.thalhah.com/

Back to top Go down

Re: Entri copy paste. Apa kata anda?

Post by shahroll on 2011-01-13, 09:40

thalhah wrote:dunia internet ni mmg xleh nk elak copy paste ni. law org xleh copy terus dari blog org akan tgk kat rss, xleh kat rss ambik kat koding. so copy paste ni mmg xleh bendung la. itu pendapat sy sahaja.

Saya setuju dengan pendapat Encik Thalhah, mungkin budaya copy paste nie bukan je dalam dunia blogging, dalam dunia Akademik pun sama gak.. Sad Sad

shahroll

Posts : 58
Points : 67
Reputation : 1
Join date : 2011-01-12
Location : Klang

http://www.shahrulhairy.com

Back to top Go down

Re: Entri copy paste. Apa kata anda?

Post by uncle on 2011-01-13, 10:19

itu tak dapat nak dielakkan..masing-masing ada ideologi dan kepentingan, ada mau trafik menderu masuk, ada yang berblog secara suka-suka, menayangkan pakwe / makse masing-masing .. macam-macamlah...bila sudah kata Internet, maknanya dunia tanpa sempadan.

berjuta-juta maklumat yang ada dalam intenet. kita tank copy maklumat tu..ada orang lain pula akan ambil giliran tu .. benda ni macam kata talhah tidak boleh dibendung ..

tapi berpada-pada lah nak copy dan paste...dok asyik amalkan benda tu..lama kelamaan orang pun terasa jemu ... so fikir-fikirkan mana yg terbaek !!

uncle

Posts : 16
Points : 19
Reputation : 3
Join date : 2011-01-12
Age : 40
Location : Perlis

http://www.unclepunyablog.com/

Back to top Go down

Re: Entri copy paste. Apa kata anda?

Post by zulkbo on 2011-01-13, 11:37

copy paste kalau niat nak berkongsi
ilmu @ berita yang mungkin tak di access
oleh rakan blogger kita,tapi kita mungkin
yang pertama tahu di kalangan kita rasanya
tidak salah..TETAPI...sertakan LINK kredit
pada entri blog yang asal..pengalaman saya
kita boleh trace orang copy paste entri kita
dan LINK kan ke kita..saya rasa bangga jika
beliau buat begitu..sekurangnya ilmu saya
di sebarkan kepada pembaca yang mungkin
tidak sampai ke blog saya..(blog dari Indonesia) Very Happy

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Entri copy paste. Apa kata anda?

Post by SayaAnonymous on 2011-01-13, 11:58

agak betol cakap thalhah tu..yang penting sebenarnya diri si Copy Paste tu..tak de kesedaran civik..kita yang di copu biasanya tak boleh nak buat apa sebab ada je cara untuk copy paste tu..saman boleh ka? huhuh

_________________

Back to top Go down

Re: Entri copy paste. Apa kata anda?

Post by Nescafe ais on 2011-01-13, 11:59

SayaAnonymous wrote:agak betol cakap thalhah tu..yang penting sebenarnya diri si Copy Paste tu..tak de kesedaran civik..kita yang di copu biasanya tak boleh nak buat apa sebab ada je cara untuk copy paste tu..saman boleh ka? huhuh

Blogger yang jenis tak makan saman tu yang payah. Dah cakap elok2 pun buat tak tau jer Very Happy

Nescafe ais
Admin
Admin

Posts : 266
Points : 324
Reputation : 10
Join date : 2010-12-26

Back to top Go down

Re: Entri copy paste. Apa kata anda?

Post by SayaAnonymous on 2011-01-13, 12:02

Nescafe ais wrote:
SayaAnonymous wrote:agak betol cakap thalhah tu..yang penting sebenarnya diri si Copy Paste tu..tak de kesedaran civik..kita yang di copu biasanya tak boleh nak buat apa sebab ada je cara untuk copy paste tu..saman boleh ka? huhuh

Blogger yang jenis tak makan saman tu yang payah. Dah cakap elok2 pun buat tak tau jer Very Happy

dah la buat tak tahu lepas tu boleh plak dia ajak orang lain buat benda yang sama..padahal dia tu da banyak kali kena tegur..tegur elok2 tak mau..kalau maki, di marahnya pulak..adehh

_________________

Back to top Go down

Re: Entri copy paste. Apa kata anda?

Post by Nescafe ais on 2011-01-13, 12:05

SayaAnonymous wrote:
dah la buat tak tahu lepas tu boleh plak dia ajak orang lain buat benda yang sama..padahal dia tu da banyak kali kena tegur..tegur elok2 tak mau..kalau maki, di marahnya pulak..adehh

Tapi kalau tengok benda yang sama sebelum2 ni, memang tak ke mana pun blog yang suka sangat copy paste entri orang ni. Lama-lama down juga. Terus senyap gitu.

Nescafe ais
Admin
Admin

Posts : 266
Points : 324
Reputation : 10
Join date : 2010-12-26

Back to top Go down

Re: Entri copy paste. Apa kata anda?

Post by SayaAnonymous on 2011-01-13, 12:12

Nescafe ais wrote:
SayaAnonymous wrote:
dah la buat tak tahu lepas tu boleh plak dia ajak orang lain buat benda yang sama..padahal dia tu da banyak kali kena tegur..tegur elok2 tak mau..kalau maki, di marahnya pulak..adehh

Tapi kalau tengok benda yang sama sebelum2 ni, memang tak ke mana pun blog yang suka sangat copy paste entri orang ni. Lama-lama down juga. Terus senyap gitu.

betol, biasanya famous sekejap lepastu hilang..tapi benda ni sentiasa ada. Kejap je muncul orang yang baru buat benda yang sama..adehhh

_________________

Back to top Go down

Re: Entri copy paste. Apa kata anda?

Post by Nescafe ais on 2011-01-13, 12:17

SayaAnonymous wrote:
betol, biasanya famous sekejap lepastu hilang..tapi benda ni sentiasa ada. Kejap je muncul orang yang baru buat benda yang sama..adehhh

Tapi itulah, benda ni datang dan pergi. Tapi memang tak boleh nak buat apa dah. Ntah boleh nak saman ker tidak. Macam tak berbaloi pun ada. Apa2 pun, mulanya dari sikap blogger tu sendiri. Very Happy


Last edited by Nescafe ais on 2011-01-13, 13:24; edited 2 times in total (Reason for editing : typo)

Nescafe ais
Admin
Admin

Posts : 266
Points : 324
Reputation : 10
Join date : 2010-12-26

Back to top Go down

Re: Entri copy paste. Apa kata anda?

Post by Sponsored content Today at 14:04


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum