macamana nak jadi boss yang baik?

View previous topic View next topic Go down

macamana nak jadi boss yang baik?

Post by shafinar on 2011-01-10, 19:19

aku pegawai baru... baru nak masuk 3 tahun service.kadang2 nak marah bila staff selalu ambik el..tambah pula dapat staf yang dah nak senja...yang otai..betul, kita orang baru perlu di tunjuk ajar, tetapi ada batasnya.

so saebagai pegawai muda, apa tips nak jadi pegawai yang baik? bleh bagi cadangan..so i can improve myself n others....

shafinar

Posts : 85
Points : 98
Reputation : 0
Join date : 2011-01-08
Age : 33
Location : putrajaya

http://separuhdarilangitbiru.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by al-lavendari on 2011-01-10, 20:13

Shafinar: Baca entri uncle kat bawah:


4 SPESIS BOSS ...!

Boss boleh saja (kalau mahu) dikategorikan kepada empat spesis iaitu; Bos Yang Teruk; Bos Yang Elok; Bos Yang Cemerlang; dan Bos Yang Malang.

1. Bos Yang Teruk.

Hanya pandai mengarah dan marah. Dia sendiri tak pandai buat, sebab dia belum pernah buat. Dia dapat jadi bos, sebab ada degree dan sebab dah lama kerja. Kalau orang bawah tanya, dia jawab "tak kan itu pun nak tanya saya". Sebenarnya dia sendiri tak tahu nak jawab. Namun begitu dia cukup cekap melihat kesilapan orang bawah tapi jarang perasan kerja-kerja yang telah begitu banyak disempurnakan oleh orang bawahnya ... macam CMS !

2. Bos Yang Elok.

Dia boleh beri tunjuk ajar. Jika orang bawah buat silap, dia akan betulkan. Kalau orang bawah tanya, dia tunjukkan jalan atau cara nak membuatnya. Dia boleh tunjuk, sebab dia dah pernah buat.

3. Bos Yang Cemerlang.

Dia boleh merangsang orang bawah buat kerja tanpa di arah atau di marah. Kalau orang bawah tanya, dia jawab, “buatlah ikut kesesuaian, tanpa melanggar sebarang peraturan. Yang pentingnya objektif organisasi kita yang telah kita persetujui bersama tercapai".

4. Bos Yang Malang.

Semua kerja dia kena buat sendiri. Anak buah seorang pun tak boleh di harap. Kalau orang bawah tanya, dia terus nangis. Kesian dia !

Sumber: http://al-lavendari.blogspot.com/2010/02/4-spesis-boss.html

al-lavendari

Posts : 216
Points : 326
Reputation : 1
Join date : 2011-01-08
Location : Seremban

http://al-lavendari.blogspot.com

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-10, 20:17

erkkk..hai bos ;p

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by shafinar on 2011-01-10, 22:00

hehehehe...tq uncle...betul kita kena tunjuk, didik, runding dengan staff...saya setuju. tapi bab kena buat kerja sendiri..memang tak la kot....hehehhehe

shafinar

Posts : 85
Points : 98
Reputation : 0
Join date : 2011-01-08
Age : 33
Location : putrajaya

http://separuhdarilangitbiru.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by atikah on 2011-01-10, 22:06

ye ye... kita kena jd bos yg baek...
07

atikah

Posts : 91
Points : 178
Reputation : 7
Join date : 2011-01-07
Age : 25
Location : johor

http://super_atoo91@yahoo.com

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by al-lavendari on 2011-01-10, 22:08

ieda alhabsyi wrote:erkkk..hai bos ;p
ap hai hai ? Minit mesyuarat pagi tadi bila nak siap ?

panggil lagi boss ! hehe

al-lavendari

Posts : 216
Points : 326
Reputation : 1
Join date : 2011-01-08
Location : Seremban

http://al-lavendari.blogspot.com

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by al-lavendari on 2011-01-10, 22:09

shafinar wrote:hehehehe...tq uncle...betul kita kena tunjuk, didik, runding dengan staff...saya setuju. tapi bab kena buat kerja sendiri..memang tak la kot....hehehhehe

kadang2 kena juga bila terpaksa mengejar deadline !

al-lavendari

Posts : 216
Points : 326
Reputation : 1
Join date : 2011-01-08
Location : Seremban

http://al-lavendari.blogspot.com

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by al-lavendari on 2011-01-10, 22:29

atikah wrote:ye ye... kita kena jd bos yg baek...
07

baik baik pun .. kerja kena siap ! kalau tak siap, siap kau !

al-lavendari

Posts : 216
Points : 326
Reputation : 1
Join date : 2011-01-08
Location : Seremban

http://al-lavendari.blogspot.com

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by jabdul rashid on 2011-01-10, 23:03

5. Bos miang: guane cerita pulok....deme tertinggal tu

_________________
Meraban Tapi Berinformasi

blog AUC

jabdul rashid

Posts : 516
Points : 608
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Location : Kuantan

http://ucmitosboy.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by zulkbo on 2011-01-10, 23:05

shafinar wrote:aku pegawai baru... baru nak masuk 3 tahun service.kadang2 nak marah bila staff selalu ambik el..tambah pula dapat staf yang dah nak senja...yang otai..betul, kita orang baru perlu di tunjuk ajar, tetapi ada batasnya.

so saebagai pegawai muda, apa tips nak jadi pegawai yang baik? bleh bagi cadangan..so i can improve myself n others....

ermmm..
muda2 dah jadi pegawai ye?
tuah badan..tak sanggup
saya nak lawan kata anda
kalau sayalah staffnya..
YESSS BOSSS!! je setiap
arahan dari anda..he he Very Happy

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by zulkbo on 2011-01-10, 23:06

ieda alhabsyi wrote:erkkk..hai bos ;p

wellcome to the club sis..
ermmm..anda sentiasa
anggun di mana2 pun cherry

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by GreenLava on 2011-01-11, 16:04

@shafinar
Bos yang baik ialah bos yang memperjelaskan expectation (harapan, goal, target) kepada anak buahnya dan menyediakan kemahiran dan alat supaya anak buah boleh buat kerja sebaik mungkin untuk mencapai expectation tersebut.
Tak semestinya awak mesti tahu semuanya baru boleh jadi bos yang baik. Identify siapa dalam organisasi yang ada kemahiran yang diperlukan. Biar dia yang ajar.
Kalau anak buah yang otai buat hal, buat permulaan dapatkan bantuan daripada otai yang okay dan lebih senior untuk beri teguran.
Masalah disiplin perlu ditangani segera, sebab ia berjangkit.

My 2 sen

_________________


Blogger Sentral | Join me on Facebook | follow me on Twitter

GreenLava

Posts : 27
Points : 58
Reputation : 8
Join date : 2010-12-27
Location : http://www.bloggersentral.com/

http://www.bloggersentral.com/

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by shafinar on 2011-01-11, 18:55

GreenLava wrote:@shafinar
Bos yang baik ialah bos yang memperjelaskan expectation (harapan, goal, target) kepada anak buahnya dan menyediakan kemahiran dan alat supaya anak buah boleh buat kerja sebaik mungkin untuk mencapai expectation tersebut.
Tak semestinya awak mesti tahu semuanya baru boleh jadi bos yang baik. Identify siapa dalam organisasi yang ada kemahiran yang diperlukan. Biar dia yang ajar.
Kalau anak buah yang otai buat hal, buat permulaan dapatkan bantuan daripada otai yang okay dan lebih senior untuk beri teguran.
Masalah disiplin perlu ditangani segera, sebab ia berjangkit.

My 2 sen

tq atas pandangan tuan. cuma cabaran saya sekarang persepsi "pegawai muda" yang kurang pengalaman dan mungkin di anggap "mentah". saya cuba dengar nasihat dan belajar mana yang boleh di ambil cuma biasalah bila kita perkenalkan suatu yang baru- banyak ragam n ngomelnnya.

manusia pun pelbagai ragam-terkadang kita cuba masuk dalam watak masing-masing. cuma harap sangat anak buah cuba faham kita macamana kita faham ank buah.

anyway, tq atas pandangan dan nasihat.

shafinar

Posts : 85
Points : 98
Reputation : 0
Join date : 2011-01-08
Age : 33
Location : putrajaya

http://separuhdarilangitbiru.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by GreenLava on 2011-01-11, 23:32

Resistance to change memang ada kat mana-mana, terutamanya dari orang lama.
Pada pendapat saya cara terbaik untuk earn their respect ialah dengan membuktikan bahawa apa yang awak arahkan, memang membuahkan hasil.
Dan bila dapat hasil (result), awak umumkan kepada semua dan ucapkan terimakasih kepada yang terlibat.
Dengan berbuat demikian, awak secara tidak langsung mengesahkan:
1. Arahan yang telah awak beri memang tepat.
2. Anak buah awak (mereka) mampu buat, jika mereka nak buat.
3. Awak hargai usaha mereka.

My 2 sen (dah 4 sen)

_________________


Blogger Sentral | Join me on Facebook | follow me on Twitter

GreenLava

Posts : 27
Points : 58
Reputation : 8
Join date : 2010-12-27
Location : http://www.bloggersentral.com/

http://www.bloggersentral.com/

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by zulkbo on 2011-01-11, 23:42

ermmm..
tak de chance la saya
nak jadi boss..tak de
talent langsung..he he drunken

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by Acul on 2011-01-23, 14:57

tambahan...

boss yg terbaik adalah boss yg boleh dibawak berunding, boleh menerima teguran kalo tersalah, boleh menjadikan pekerja sbg kawan bkn sekadar pekerja, memberi dan menerima pandangan, boleh bertolak ansur dengan pekerja

Acul

Posts : 50
Points : 66
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 30
Location : Shah Alam, Selangor

http://aculfolio.com

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by shafinar on 2011-01-23, 18:56

Acul wrote:tambahan...

boss yg terbaik adalah boss yg boleh dibawak berunding, boleh menerima teguran kalo tersalah, boleh menjadikan pekerja sbg kawan bkn sekadar pekerja, memberi dan menerima pandangan, boleh bertolak ansur dengan pekerja


ohhhh...ok.....tapi kalau boss yang ats2 tetap ada gap kot..kita pegawai muda mmg tak der gap dgn staff bawah..huhuh..

anyway, thanks for the advice.

shafinar

Posts : 85
Points : 98
Reputation : 0
Join date : 2011-01-08
Age : 33
Location : putrajaya

http://separuhdarilangitbiru.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: macamana nak jadi boss yang baik?

Post by Sponsored content Today at 07:59


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum