Petua Study Law..

View previous topic View next topic Go down

Petua Study Law..

Post by Dealova Lover on 2011-01-09, 14:48

Hi guys..!!

Topik ni sangat sesuai untuk kawan2 yang amek law atau adik2 yang bakal amek law.. Ada orang cakap study law ni senang.. But believe me, ia tak semudah yang disangka.. Sepanjang 3 tahun bergelar 'law student', ada beberapa petua yang saya amalkan..

1. Niat >> pasang niat awal2 nak gi fac sebab nak belajar.. Bukan sebab nak jumpa bf/gf, nak gosip dengan kawan2 atau nak makan dadih kat kafe.. (oopss.. my fav..!! dadih kat cafe sangat sedap ok..!!) Smile Semua tu fikir kemudian..

2. Pay attention time lectures and tutorials.. Take note apa yang patut sebab tak semua benda yang lecturer ajar time class ada kat slides or notes yang lecturer bagi..

3. Malu bertanya sesat jalan.. Kalau tak faham terus tanya lecturer atau kawan2 yang boleh dipercayai dan diyakini.. Jangan pendam lama2, nanti dah nak exam baru terkial2 nak faham..

4. Buat nota ringkas atau mind map.. So, senang nak refer bila nak exam nanti.. Tak perlu buka kitab2 yang tebal tu..

5. Get familiar with all cases ( facts of the case, main issue, judgment made by the judge, principles of the case, the application of the case..) and provisions.. Bila dah familiar, barulah boleh senyum time jawab exam.. Smile

6. Group discussion >> penting sebab nak make sure apa yang kita faham tu betul.. Extra bonus: boleh dapat tips atau info daripada kawan2..

7. Rajin jumpa lecturer (especially time dah nak exam..).. Untung2 boleh dapat 'hint' untuk exam..

8. Buat analisis tentang past year's questions (PYQ).. So boleh fokus nak baca apa.. Analisis at least 3 sets of PYQ for all subjects..

9. Make sure dah hafal semua yang patut at least 12 hours befofe seat for the exam.. Saya suka go through at least 3 times for every subject.. Bila dah baca 3 kali, baru hati tenang.. Kalau tidak tenang juga, saya akan tidur sambil hug buku (dengan harapan ilmu akan diserap..haha..)..

10. Tawakal dan berdoa kepada yang Maha Esa setelah berikhtiar dan berusaha..

Kalau you all ada petua lain, sila la share sama2 ye.. Tak rugi kalau korang share sebab korang dah membantu saya dan law students yang lain untuk study dengan lebih efektif.. Good luck and all the best to all.. Selamat mencuba.. Very Happy

Dealova Lover

Posts : 3
Points : 18
Reputation : 0
Join date : 2011-01-09
Age : 27
Location : Bangi

http://dealovalover.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Petua Study Law..

Post by atikah on 2011-01-09, 14:53

wahh.. ini petua nak study..
saye amek law sem depan..
dah de smgat nk amek law pasni..

hahahha... 15

atikah

Posts : 91
Points : 178
Reputation : 7
Join date : 2011-01-07
Age : 25
Location : johor

http://super_atoo91@yahoo.com

Back to top Go down

Re: Petua Study Law..

Post by Dealova Lover on 2011-01-09, 15:22

amek law kt mne..?? good luck n all da best..!! Smile

Dealova Lover

Posts : 3
Points : 18
Reputation : 0
Join date : 2011-01-09
Age : 27
Location : Bangi

http://dealovalover.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Petua Study Law..

Post by atikah on 2011-01-09, 15:51

saye bdak bisnis..
sem dpan kne amek law..
kolj base jer..
06

atikah

Posts : 91
Points : 178
Reputation : 7
Join date : 2011-01-07
Age : 25
Location : johor

http://super_atoo91@yahoo.com

Back to top Go down

Re: Petua Study Law..

Post by thalhah on 2011-01-09, 21:15

wah.. de org ambik law kat sini. bagus2.. bleh blaja law. Smile

_________________
Sy lebih ske dipanggil dengan nama sy thalhah. Sy ni hanya manusia, kita semua sama sahaja. Wink

My Facebook: http://www.facebook.com/thalhah89
My Twitter : https://twitter.com/thalhah_amir
My Blog: http://www.thalhahamir.com/
Syarikat: http://mtasolutions.com.my/

thalhah
Founder
Founder

Posts : 390
Points : 612
Reputation : 27
Join date : 2010-11-17
Age : 27
Location : Malaysia

http://www.thalhah.com/

Back to top Go down

Re: Petua Study Law..

Post by jabdul rashid on 2011-01-09, 22:45

tak study dah...keje pulok Very Happy

_________________
Meraban Tapi Berinformasi

blog AUC

jabdul rashid

Posts : 516
Points : 608
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Location : Kuantan

http://ucmitosboy.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Petua Study Law..

Post by RedBoys on 2011-01-21, 21:28

wah. ada petua. hehe. Very Happy

RedBoys

Posts : 170
Points : 170
Reputation : 0
Join date : 2011-01-19
Location : Kedah

http://www.redboys.info/

Back to top Go down

Re: Petua Study Law..

Post by iza82 on 2011-01-21, 22:14

Bagus..bagus..

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Petua Study Law..

Post by Sponsored content Today at 08:01


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum