Adab seorang guru

View previous topic View next topic Go down

Adab seorang guru

Post by tice.su on 2011-01-08, 22:33

Salam, su rase yg ini perlu diketahui oleh semua org guru..bagus utk dijadikan panduan semasa kita mendidik anak2 murid kita...

Sama2 kita kongsi kan kpd rakan2 guru yg lain...ni antara tips2 yg amat berguna utk su & rakan2 seperjuangan yg lain...

Berkata Imam Al-Ghazali:

“Jika engkau seorang guru maka hendaklah engkau jaga adab-adab ini:

1- Ihtimal (banyak sabar menanggung kesusahan).

2- Lambat marah.

3- Duduk dengan hebat atas kelakuan yang tetap serta menundukkan kepala.

4- Meninggalkan takabbur atas sekelian hamba Allah Taala kecuali terhadap orang yang zalim kerana menegahkan daripada kezalimannya.

5- Memilih tawadhuk yakni merendahkan diri pada perhimpunan orang ramai dan pada majlis orang ramai.

6- Meninggalkan bergurau-gurau dan bermain-main.

7- Kasih sayang dengan murid dan lemah lembut dengan yang kurang pandai.

8- Membimbing murid yang bebal.

9- Tidak memarahi murid yang bodoh.

10- Tidak malu daripada berkata ‘Aku tidak tahu’ (bagi masalah yang tidak diketahuinya).

11- Memberikan perhatian kepada murid yang bertanya dan cuba memahami soalannya dengan baik.

12- Menerima hujah atau dalil yang dihadapkan kepadanya.

13- Tunduk kepada kebenaran dengan kembali kepadanya ketika ia tersalah.

14- Melarang murid daripada ilmu yang boleh memudaratkan.

15- Melarang murid daripada menghendaki yang lain daripada Allah dengan ilmunya.

16- Melarang murid daripada menuntut ilmu yang fardhu kifayah sebelum selesai daripada menuntut ilmu yang fardhu ain, dan ilmu yang fardhu ain itu ialah ilmu yang berkenaan dengan membaikkan zahir dan batinnya dengan taqwa.

17- Memperbaiki diri sendiri dengan taqwa sebelum ia menyuruh orang lain, supaya muridnya dapat mencontohi amalannya dan mengambil manfaat daripada percakapannya (ilmunya).


Follow tice ek! ihiks... Diari Cikgu Su




~tice su~

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by akuanakpahang on 2011-01-08, 22:34

Moralnya kita mmg suka jadi anak murid Smile
Selamat malam cikgu Smile

akuanakpahang

Posts : 232
Points : 303
Reputation : 5
Join date : 2011-01-07
Location : Bandar Jerantut

http://akuanakpahang.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by tice.su on 2011-01-08, 22:41

Hehehe...mekaseh akuanakpahang Laughing

Slmt mlm kembali 06

Meh follow tice! ihiks.. ~~> Diari Cikgu Su


~tice su~

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by akuanakpahang on 2011-01-08, 22:44

Ok kita terbang terus kesana Smile
alamak boleh tahan ramai anak murid dalam blog tu Smile
suzanalelawatty.blogspot.com/ 418.99 KB 0.25 seconds 0 seconds

akuanakpahang

Posts : 232
Points : 303
Reputation : 5
Join date : 2011-01-07
Location : Bandar Jerantut

http://akuanakpahang.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by tice.su on 2011-01-08, 23:48

hehehe Razz

thanks!

_________________
Meh follow & jejak blog tice ek! ihiks ~>Bukan sekadar guru biasa

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by akuanakpahang on 2011-01-08, 23:49

tice.su wrote:hehehe Razz

thanks!

kalau line tenet slow boleh terkunci saya kat dalam tu huhuhu Sad

akuanakpahang

Posts : 232
Points : 303
Reputation : 5
Join date : 2011-01-07
Location : Bandar Jerantut

http://akuanakpahang.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by tice.su on 2011-01-09, 00:26

hik3! terkunci mcm mane pulak tuh? Razz

_________________
Meh follow & jejak blog tice ek! ihiks ~>Bukan sekadar guru biasa

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by wolverine89 on 2011-01-09, 01:38

dah lawat dah tice
dah follow pon..

tice lawat la blog anak murid ni plak..

_________________
Jom lawat blog ni-->>http://syafiqorangmelaka.blogspot.com/

lol!


wolverine89

Posts : 142
Points : 192
Reputation : 3
Join date : 2010-12-30
Age : 27
Location : Masjid tanah- melaka- bangi- ukm.

http://syafiqorangmelaka.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by tice.su on 2011-01-09, 06:30

wolverine89 wrote:dah lawat dah tice
dah follow pon..

tice lawat la blog anak murid ni plak..

Wokeh! tice pon dah lawat blog wolverine Wink

Siap followww lagik! cheers

_________________
Meh follow & jejak blog tice ek! ihiks ~>Bukan sekadar guru biasa

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by KakiBongkar on 2011-01-18, 02:46

menariknya jadi cikgu

KakiBongkar

Posts : 303
Points : 316
Reputation : 3
Join date : 2011-01-15

http://www.kakibongkar.com

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by tice.su on 2011-01-18, 05:52

KakiBongkar wrote:menariknya jadi cikgu

semua keje jd menarik kalau disertakan niat ikhlas dlm mencari rezeki yg halal...kan? kan?

hehe..

_________________
Meh follow & jejak blog tice ek! ihiks ~>Bukan sekadar guru biasa

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-18, 08:25

mak saya pon cikgu, 2 tahun lagi pencen, heheh! Very Happy

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by iza82 on 2011-01-18, 09:12

Satu perkongsian yang bagus ni...
Kalau ajar anak2 murid sekolah rendah mungkin senang nak dengar cakap cikgu kot.
Saya pernah ngajar tingkatan 3,5 dan 6. Kelas last sekali punya la susah nak mengajar. di waktu terakhir, setiap masa pelajar asyik nak menggalas beg je, dah tak nak buka buku teks. Sabar je la...

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-18, 09:57

iza82 wrote:Satu perkongsian yang bagus ni...
Kalau ajar anak2 murid sekolah rendah mungkin senang nak dengar cakap cikgu kot.
Saya pernah ngajar tingkatan 3,5 dan 6. Kelas last sekali punya la susah nak mengajar. di waktu terakhir, setiap masa pelajar asyik nak menggalas beg je, dah tak nak buka buku teks. Sabar je la...

uishh..tak jugak kak iza, pengalaman mak ieda mengajar budak sekolah rendah memang mencabar kesabaran tu yang penting. sebab budak2 sekolah rendah ni lagi nakal, biasa lah..nama pon budak2.. Very Happy

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by iza82 on 2011-01-18, 10:00

ieda alhabsyi wrote:

uishh..tak jugak kak iza, pengalaman mak ieda mengajar budak sekolah rendah memang mencabar kesabaran tu yang penting. sebab budak2 sekolah rendah ni lagi nakal, biasa lah..nama pon budak2.. Very Happy

Sekurang-kurangnya ada yg dengar cakap. Kalau ngajar budak2 besar ni, masing2 dah pandai menjawab.

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-18, 10:12

iza82 wrote:
ieda alhabsyi wrote:

uishh..tak jugak kak iza, pengalaman mak ieda mengajar budak sekolah rendah memang mencabar kesabaran tu yang penting. sebab budak2 sekolah rendah ni lagi nakal, biasa lah..nama pon budak2.. Very Happy

Sekurang-kurangnya ada yg dengar cakap. Kalau ngajar budak2 besar ni, masing2 dah pandai menjawab.

bukan menjawab aje, menumbuk cikgu pon ado! ingatkan kes 4 bulan lepas kot, masuk tv kan Evil or Very Mad

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by iza82 on 2011-01-18, 10:17

ieda alhabsyi wrote:
iza82 wrote:
ieda alhabsyi wrote:

uishh..tak jugak kak iza, pengalaman mak ieda mengajar budak sekolah rendah memang mencabar kesabaran tu yang penting. sebab budak2 sekolah rendah ni lagi nakal, biasa lah..nama pon budak2.. Very Happy

Sekurang-kurangnya ada yg dengar cakap. Kalau ngajar budak2 besar ni, masing2 dah pandai menjawab.

bukan menjawab aje, menumbuk cikgu pon ado! ingatkan kes 4 bulan lepas kot, masuk tv kan Evil or Very Mad

Haaa, betul3x..
yg selalu dok ngorat cikgu pun ramai jgk....

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-18, 10:20

iza82 wrote:
ieda alhabsyi wrote:
iza82 wrote:
ieda alhabsyi wrote:

uishh..tak jugak kak iza, pengalaman mak ieda mengajar budak sekolah rendah memang mencabar kesabaran tu yang penting. sebab budak2 sekolah rendah ni lagi nakal, biasa lah..nama pon budak2.. Very Happy

Sekurang-kurangnya ada yg dengar cakap. Kalau ngajar budak2 besar ni, masing2 dah pandai menjawab.

bukan menjawab aje, menumbuk cikgu pon ado! ingatkan kes 4 bulan lepas kot, masuk tv kan Evil or Very Mad

Haaa, betul3x..
yg selalu dok ngorat cikgu pun ramai jgk....

cehh..kak iza kene ngorat rupernyer, heheheh I love you

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by KakiBongkar on 2011-01-18, 11:39

apa salahnya ngorat cikgu

KakiBongkar

Posts : 303
Points : 316
Reputation : 3
Join date : 2011-01-15

http://www.kakibongkar.com

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-18, 11:44

KakiBongkar wrote:apa salahnya ngorat cikgu

anak murid udah bersuara tu kak iza Very Happy

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by iza82 on 2011-01-18, 14:43

KakiBongkar wrote:apa salahnya ngorat cikgu

Tak salah nak ngorat cikgu tp jangan la ngorat masa cikgu tgk mengajar...
Tumpukan perhatian pd pelajaran.
tp slalunya pelajar yg minat kat cikgu ni, result dia ada peningkatan sikit dari sebelumnya...

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-18, 14:47

iza82 wrote:
KakiBongkar wrote:apa salahnya ngorat cikgu

Tak salah nak ngorat cikgu tp jangan la ngorat masa cikgu tgk mengajar...
Tumpukan perhatian pd pelajaran.
tp slalunya pelajar yg minat kat cikgu ni, result dia ada peningkatan sikit dari sebelumnya...

tau takpe, macam ieda minat kat cikgu ensem dulu, sampai ke pensyarah ensem pon buat kita semangat dapat result terbaik dari ladang Smile

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by iza82 on 2011-01-18, 15:19

ieda alhabsyi wrote:
tau takpe, macam ieda minat kat cikgu ensem dulu, sampai ke pensyarah ensem pon buat kita semangat dapat result terbaik dari ladang Smile

Betul3x,
selalunya mcm tu la...

iza82

Posts : 374
Points : 379
Reputation : 4
Join date : 2011-01-06
Age : 34
Location : Perak

http://azilas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by tice.su on 2011-01-18, 15:37

sama la ngan tice..alhamdulillah dpt result yg ok! gara2 minat kat cikgu yg mengajar..haha! last2 tice jd cikgu gak.. Razz

_________________
Meh follow & jejak blog tice ek! ihiks ~>Bukan sekadar guru biasa

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by ieda alhabsyi on 2011-01-18, 15:42

tice.su wrote:sama la ngan tice..alhamdulillah dpt result yg ok! gara2 minat kat cikgu yg mengajar..haha! last2 tice jd cikgu gak.. Razz

hehehhe! ticesu ni pulak mesti ramai pelajar minat gak Very Happy

ieda alhabsyi

Posts : 603
Points : 596
Reputation : 3
Join date : 2011-01-10
Age : 32
Location : ipoh

http://www.iedaluvsham.com

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by [MidNight]|Starz on 2011-01-18, 20:12

Ayah sy cikgu gak.. Walaupun pernah dlm satu skolah yg same, ayah sy xpernah dpt mengajar dlm klas sy.. Sayang kan.. Kalau tak mesti dah jadi 'Guruku, Bapaku'...Razz Prnah gak jdi guru ganti satu hri tu.. member2 mula la mengusik..It's long2 time ago.. nostalgia btul.
Trima kasih cikgu... Smile

_________________

Komuniti Hijau Online!
~Temporary OFFLINE Mode..Sleep]>

My Facebook

[MidNight]|Starz

Posts : 152
Points : 219
Reputation : 8
Join date : 2010-12-24

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by zulkbo on 2011-01-20, 02:09

susah jadi cikgu nih..
tapi berbaloi..cuti banyak
I love you

_________________
www.zulkbo.com




Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..

zulkbo

Posts : 502
Points : 556
Reputation : 3
Join date : 2011-01-07
Location : Kuala Lumpur

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by KakiBongkar on 2011-01-20, 04:07

mak cikgu, bapak cikgu, saya errrr

KakiBongkar

Posts : 303
Points : 316
Reputation : 3
Join date : 2011-01-15

http://www.kakibongkar.com

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by tice.su on 2011-01-20, 05:07

[MidNight]|Starz wrote:Ayah sy cikgu gak.. Walaupun pernah dlm satu skolah yg same, ayah sy xpernah dpt mengajar dlm klas sy.. Sayang kan.. Kalau tak mesti dah jadi 'Guruku, Bapaku'...Razz Prnah gak jdi guru ganti satu hri tu.. member2 mula la mengusik..It's long2 time ago.. nostalgia btul.
Trima kasih cikgu... Smile

kenangan paling manis tuh kan? hehehe..

_________________
Meh follow & jejak blog tice ek! ihiks ~>Bukan sekadar guru biasa

tice.su

Posts : 324
Points : 419
Reputation : 12
Join date : 2011-01-08
Age : 38
Location : Senawang, Negeri Sembilan

http://www.ticesu.com/

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by RedBoys on 2011-01-21, 21:15

adab yang perlu bakal guru tahu sebelum menjadi guru. huhu.

RedBoys

Posts : 170
Points : 170
Reputation : 0
Join date : 2011-01-19
Location : Kedah

http://www.redboys.info/

Back to top Go down

Re: Adab seorang guru

Post by Sponsored content Today at 04:10


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum